Üst gastrointestinal sistem kanamalı hastaların klinik, laboratuvar, gastroskopi ve patoloji verilerinin incelenmesi
Examination of clinical, laboratory, gastroscopy and pathology data of patients with upper gastrointestinal bleeding
  1. Tez No: 743994
  2. Yazar: TUBA DUMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECATİ YENİCE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Üst gastrointestinal kanama, klinik değerlendirme, moratalite, Upper gastrointestinal bleeding, clinical evaluation, mortality
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Üst gastrointestinal kanamalarının (ÜGİK) %80'i sadece takiple spontan olarak dururken, %20'si tıbbi ve cerrahi tedavi gerektirecek kadar şiddetli olabilmektedir. Tanı ve tedavide geliştirilen endoskopik yöntemlere rağmen gastrointestinal kanamaları mortal seyredebilmektedirler. Bu yüzden her türlü GİS kanama vakalarına dikkatli bir inceleme ve uygun takip gerekir. Bu durum hasta takibinin ÜGİK için ne denli önemli olduğunu göstermektedir. Bu tez çalışmasının amacı Harran Üniversitesi Hastanesine başvuru yapan hastaların değerlendirmelerinin yapılarak literatürdeki genel ÜGİK kliniği literatürü ile bağdaştığı ve ayrıştığı noktaları ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda Harran Üniversitesi Hastanesi'nde Ocak 2016-Aralık 2021 yılları arasında üst gastrointestinal kanama tanısı ile takip edilen hastaların demografik, klinik özellikleri, laboratuvar, gastroskopi, patoloji sonuçları ve tedaviye yanıtlarını retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Bu süreçte ÜGİK tanısı alan 18 yaşından büyük 511 hasta çalışma kapsamında değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler IBM SPSS 26.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda, hastalarımızın büyük çoğunluğunun 41-80 yaş aralığında yer aldığı tespit edilmiştir. Bu bireylerdeki cinsiyet farklılaşması erkek- kadın yaklaşık olarak 2/1 olarak bulunmuştur. Değerlendirmeler neticesinde hasta şikayetlerinin kaynağı yoğun olarak varis oluşumundan meydana geldiği görülmektedir. Hastalarda en sık rastlanan semptom melena olarak belirlenmiştir. Mortalite belirlenen bireylerde hematemez semptomunun yaygın olarak görüldüğü saptanmıştır. Mortalite oranlarında yaş bağımlı olarak artış yaşanmıştır. Pre-endoskopik ilaç kullanımı olmayan hastalarda mortalite oranları anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Endoskopik tanı prosedürünün uygulandığı hastalarda mide gastropati tanısı ile mortalite görülme sıklığı korelasyon göstermektedir (P=0.00).
Özet (Çeviri)
While 80% of upper gastrointestinal bleeding (UGB) stops spontaneously with only follow-up, 20% can be severe enough to require medical and surgical treatment. Therefore, all cases of gastrointestinal bleeding require careful investigation and appropriate follow-up. This shows how important patient follow-up is for UGB. Despite the endoscopic methods developed in diagnosis and treatment, GI bleeding can be mortal. The aim of this thesis study is to evaluate the patients who applied to Harran University Hospital and to reveal the points that they are compatible with and diverge with the general UGK clinic literature in the literature. For this purpose, demographic, clinical characteristics, laboratory, gastroscopy, pathology results and response to treatment of patients followed up at Harran University Hospital with the diagnosis of upper gastrointestinal bleeding between January 2016 and December 2021 were evaluated retrospectively. In this process, 511 patients over the age of 18 who were diagnosed with UGK were evaluated within the scope of the study. The obtained data were analyzed using the IBM SPSS 26.0 program. As a result of the study, it was determined that the majority of our patients were between the ages of 41-80. The gender differentiation in these individuals was found to be approximately 2/1 between male and female. As a result of the evaluations, it is seen that the source of patient complaints is mainly caused by the formation of varicose veins. The most common symptom in patients was determined as melena. It has been determined that the symptom of hematemesis is common in individuals with mortality. There was an age-dependent increase in mortality rates. Mortality rates were found to be significantly higher in patients without pre-endoscopic drug use. The incidence of mortality is correlated with the diagnosis of gastric gastropathy in patients undergoing the endoscopic diagnostic procedure (P=0.00).