Aile hekimlerinin hasta görüşmelerinde hasta merkezli iletişim ölçüm aracının (The Measure Of Patient Centered Communication-MPCC) güvenilirlik çalışması
The reliability study of the measure of patient centered communicaton (MPCC) for the patient communications of family physicians
- Tez No: 487665
- Danışmanlar: PROF. DR. OKAY BAŞAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hasta merkezlilik, MPCC, Türkçe güvenilirlik, birinci basamak, Patientcenteredness, MPCC, Turkishreliability, primarycare
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Giriş ve Amaç: Hasta merkezlilik yalnızca aile hekimleri için değil diğer birçok hekim için de temel bir değerdir. Aile hekimliğinde hasta merkezli yaklaşım başlıca dört bileşeni barındırır: 1) Hem hastalığı hem de hastanın rahatsızlık deneyimini araştırma, 2) hastayı bir birey olarak anlama 3) hastayla ortak zemin oluşturma ve 4) hasta-hekim ilişkisini geliştirme. Hasta merkezli bakımının olumlu etkileri/yararları üzerine birçok uluslararası kanıt bulunmaktadır. Hasta merkezliliğin öğretilmesine ve araştırılmasına yönelik bazı ölçekler geliştirilmiştir. Gözlemsel değerlendirme için Hasta Merkezli İletişim Ölçüm Aracı (MPCC) en sık kullanılanlardan biridir. Bu ölçek hasta merkezli yaklaşımın ilk üç bileşenini içermektedir. Birinci basamağın ve aile hekimliğinin güçlendirilmesi ve geliştirilmesine yönelik çabalar söz konusudur ve hasta merkezli klinik yöntemin öğrenilmesi ve uygulanması büyük önem taşımaktadır. Buradan hareketle bu çalışma MPCC aracının Türkçeleştirilmesini ve Türkçe güvenilirliğinin gösterilmesini amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Metodolojik desendeki bu çalışma ile MPCC ölçüm aracının gözlemciler arası güvenilirliğini göstermeyi amaçladık. Bunun için daha önce başka bir çalışmada kullanılmış 60 hasta görüşmesi ele alındı. Bu görüşmelerin video kayıtları iki değerlendirici tarafından Hasta Merkezli İletişim Ölçüm aracı ile bağımsız olarak değerlendirildi. Her bir hasta görüşmesi için doldurulan ölçek orijinal puanlama sistemi göz önüne alınarak puanlandı. Ölçeğin üç alt başlığı ve bu alt başlıkların bileşenleri ile ilgili istatistiksel analizler yapıldı. Aynı zamanda iki değerlendiricinin korelasyon analizleri yapıldı. Bulgular: Çalışmamızda değerlendiricilerin ölçek skorları arasındaki korelasyon araştırıldı. Kadın ve erkek hastayla yapılan tüm görüşmeler (60 görüşme) incelendiğinde genel skor (r=0,562; p=0,000), birinci bileşen skoru (r=0,503; p=0,000) ve ikinci bileşen skoru (r=0,593; p=0,000) açısından değerlendiriciler arasında orta korelasyon saptandı. Üçüncü bileşen skorunda ise değerlendiriciler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon saptanmadı (r=0,244; p=0,060). Kadın hasta görüşmeleri incelendiğinde genel skor (r=0,632; p=0,000), birinci bileşen skoru (r=0,694; p=0,000) ve ikinci bileşen skoru (r=0,708; p=0,000) açısından değerlendiriciler arasında güçlü korelasyon saptandı. Üçüncü bileşen skorunda ise değerlendiriciler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon saptanmadı (r=0,065; p=0,732). Erkek hasta görüşmeleri incelendiğinde genel skor (r=0,499; p=0,005), birinci bileşen skoru (r=0,408; p=0,025) ve ikinci bileşen skoru (r=0,382; p=0,037) açısından değerlendiriciler arasında orta korelasyon saptandı. Üçüncü bileşen skorunda ise değerlendiriciler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon saptanmadı (r=0,295; p=0,114). Sonuç:Çalışmamızda elde ettiğimiz sonuçlar MPCC'in güvenilirliği açısından tartışmalıdır. Özellikle üçüncü bileşen skorları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç bulunamamıştır. Bu durumun nedeni bu araç konusunda değerlendiricilerin deneyimsiz olması olabileceği gibi, uzlaşı süresinin yetersiz kalması da olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Patient centeredness is a fundamental value not only for family physicians but also for many other physicians. The patient centered care has four main components: 1) Exploring both the disease and the illness experience 2) Understanding of the whole person 3) Finding common ground and 4) Improvement of patient-physicianrelationship. There are many international evidence on the positive effects / benefits of patient-centered care. Some scales have been developed to teach and examine patient centeredness. TheMeasurement Of PatientCenteredCare (MPCC) is one of themostcommonlyusedtool. This scale includes the first three components of the patient-centered approach. There is an efforttostrengthenandimprovetheprimarycareandfamilymedicineand teachingandimplementingpatientcenteredclinicalmethod is veryimportant. Fromthispoint of view, thisstudyaimstotranslate MPCC in Turkishandtoshowthereliabilityof thistool. MaterialsandMethods: Inthismethodologicalstudy, weaimedtoshowtheinterraterreliability of the MPCC measurementtool. Sixtypatientinterviewswereusedforthisstudyehichwerepreviouslyused in anotherstudy. The video recordings of theseinterviewswereindependentlyevaluatedbythetwoevaluatorswiththe MPCC tool. Statistical analyzeswereperformed on thethreesubheadings of thescaleandthecomponents of thesesubheadings. At the same time, correlation analyzes of the two evaluators were performed. Findings: Correlation between the scale scores of the evaluators in our study was investigated. When the 60 interviews were examined there is aintermediate correlation in general score (r=0,562; p=0,000), first component score (r=0,503; p=0,000) and second component score (r=0,5593; p=0,000). There was not a statistically significant correlation for the third component (r=0,244; p=0,060). When we examined the interviews of the female patient there was a strong correlation between the investigators for the general score (r=0,632; p=0,000), first score (r=0,694; p=0,000) and second score (r=0,708; p=0,000). There was not a statistically significant correlation for the third component (r=0,065; p=0,732). When we examined the interviews of the male patient there was a strong correlation between the investigators for the general score (r=0,499; p=0,005), first score (r=0,408; p=0,025) and second score (r=0,382; p=0,037). There was not a statistically significant correlation for the third component (r=0,295; p=0,114). ResultsandDiscussion: Theresultsweachieved in ourstudyarequestionableforthereliability of the MPCC. Especiallytherewas not a statisticallysignificantcorrelationforthethirdcomponent. Thereason of thissituation can be inexperiences of theinvestigatorsfor MPCC toolorinsufficiencyforconsensusbeforethestudy.