Varis dışı üst gastrointestinal sistem kanamalarında lökosit sayısı ile klinik seyir arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between the leukocytes count and the clinical course in non-variceal upper gastrointestinal system bleeding
  1. Tez No: 487679
  2. Yazar: MEHMET SÜLE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALTAY KANDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Gastroenteroloji, Varis Dışı Üst Gastrointestinal Kanama, Lökosit Sayısı, Nötrofil/Lenfosit Oranı, Gastroenterology, Non-variceal Upper Gastrointestinal Bleeding, Leukocyte Count, Neutrophil / Lymphocyte Ratio
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Süle M. Varis Dışı Üst Gastrointestinal Sistem Kanamalarında Lökosit Sayısı ile Klinik Seyir Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi, Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dahiliye Tıp Bilimleri Bölümü, İç Hastalıkları Anabilim Dalı, İç Hastalıkları Uzmanlık Tezi, Aydın, 2017. Bu çalışmada Eylül 2013- Mart 2017 tarihleri arasında gastroenteroloji kliniğinde yatırılarak takip edilen 156 varis dışı üst gastrointestinal kanama tanılı hastanın lökosit sayısı başta olmak üzere bazı değişkenlerin, hastalığın prognozuna etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma retrospektif olarak yapılmış kesitsel tipte bir çalışmadır. Hastalar arasında (n=156), erkekler kadınlara göre iki kat daha fazla sıklıkta yer almıştır. Hastaların bazı kan değer ortalamaları değerlendirildiğinde kanama ile uyumlu olarak, Hgb (9,8 g/dL) ve Hct (%30,4) değerlerinin normal sınırların altında ve hafif lökositoz (10 545/mm3) olduğu görülmüştür. Kanamalı hastaların bazı tedavi özellikleri incelendiğinde, kişilere tedavi amacıyla en fazla 10; ortalama 2,6 ± 2,2 ünite ES, en fazla 9; ortalama 0,6 ± 1,8 ünite TDP replasmanı yapılmıştır. Hastaların yarıya yakını yoğun bakımda takip edilmiştir (%43,6). Az sayıda hastaya cerrahi olarak müdahale edilmiş ve az sayıda hasta hayatını kaybetmiştir (%2,6).Kişiler en fazla 19 gün; ortalama 5,23 ± 3,01 gün hastanede yatırılmıştır. Kadınlarda istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha fazla gastrik ülser görülürken (K:%61,5-E:%34,1), erkeklerde duodenal ülserler daha sık görülmüştür (K%20,5, E:%57,3, p=0,001). Lökosit sayısının 10 000/mm3 ve üzerinde olması ile altında olmasının ES ve TDP replasmanı, hastanede yatış süresi, yoğun bakımda takip edilme, cerrahi müdahalede bulunma ve tedavi sonucunu değiştirmediği belirlenmiştir. Nötrofil/lenfosit oranı 1,65'in altında olan kişiler hastanede ortalama 3,3 gün, 1,65 ve üzerinde olan kişiler ise 5,4 gün yatırılarak takip edilmiştir (p=0,02). Lökosit sayısı ile hastalığın prognozunun öngörülebilirliği arasında herhangi bir ilişki saptanmamıştır. Lökosit sayısı ve diğer değişkenlerin bu hastalığın prognozunu öngörebilirliği açısından daha fazla sayıda ve daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır. Nötrofil/lenfosit oranı ile hastanede yatış süresi arasında anlamlı ilişki saptanmıştır ancak başvuru anındaki nörtofil/lenfosit oranı ile üst GİS kanama prognoz ilişkisinin incelendiği daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır
Özet (Çeviri)
Süle M. Evaluation of the Relationship Between the Leukocytes Count and the Clinical Course in Non-Variceal Upper Gastrointestinal System Bleeding, Adnan Menderes University Faculty of Medicine, Department of Internal Medicine, Thesis of Internal Medicine Specialty, Aydın, 2017 In this study, it was aimed to evaluate the effect of some variables, especially the leukocyte count, on the prognosis of the disease in patients with non-variceal gastrointestinal bleeding who were admitted to the gastroenterology clinic between the dates of September 2013 and March 2017. The study was a retrospective cross-sectional study. Among the patients (n=156), males were twice as often as females. When means of some blood values of the patients were evaluated, Hgb (9.8 g / dL) and Hct (30.4%) values were below normal limits and mild leukocytosis (10 545 / mm3) was found, consistent with the bleeding. When some treatment features of hemorrhagic patients were examined, a maximum of 10; average 2,6 ± 2,2 units eritrocyte suspension, and a maximum 9; an average of 0.6 ± 1.8 units fresh frozen plazma replacement was performed. Approximately half of the patients were followed up in intensive care unit (43.6%). A small number of patients were intervened surgically and a small number of patients lost their lives (2,6%). Patients were hospitalized for an average of 5.23 ± 3.01 days, 19 days maximum. Duodenal ulcers were more frequent in males (F 20.5%, M: 57.3%, p = 0.001) while females had more gastric ulcers (F: 61.5% -M: 34.1%, p = 0.001) and both were statistically significant. Comparison between leucocyte count below and above 10 000 / mm3 showed no statistical difference in of eritrocyte suspension and fresh frozen plazma replacement, hospitalization, intensive care follow-up, surgical intervention and treatment outcome. Patients with a neutrophil / lymphocyte ratio less than 1.65 were followed up at an average of 3.3 days in the hospital and those with a 1.65 or more neutrophil/ lymphocyte ratio were followed up at an average of 5.4 days (p = 0.02). There was no relationship between the leukocyte count and the predictability of the disease prognosis. Extensive research on the effect of the number of leukocytes and other variables on the prognosis of the disease is needed. There is a significant relationship between the neutrophil / lymphocyte ratio and the length of hospitalization, but there is a need for a large scale study of the relationship between the rate of neutrophil / lymphocyte at presentation and upper gastrointestinal bleeding prognosis.