Arctodiaptomus salinus (Daday, 1885) (Diaptomidae, Copepoda)'un süs balığı yetiştiriciliğinde doğal karoten kaynağı olarak kullanımının araştırılması
Researching of the usage of Arctodiaptomus salinus (Daday, 1885) (Diaptomidae, Copepoda) for ornamental fish raising as natural carotene source
- Tez No: 487951
- Danışmanlar: PROF. DR. İSKENDER GÜLLE, PROF. DR. ERKAN GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: β-karoten, canlı yem, süs balığı, Carassius auratus, kopepot, β-carotene, live feeds, ornamental fish, Carassius auratus, copepods
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu tez çalışmasında, Yarışlı Gölü'nden doğal olarak sağlanan planktonik bir kopepot türü olan Arctodiaptomus salinus'un Japon balığı (Carrasius auratus)'nın renklenmesinde karoten kaynağı olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla kuru ağırlığı 4338 µg/g toplam karoten ve 1655,78 µg/g β-karoten içeren A. salinus unu ile temsil oranı 0 (kontrol), 50, 150 ve 300 µg/g toplam karoten içerecek şekilde protein (%35,17 HP) ve enerji (3745 kcal/g) düzeyleri benzer 4 farklı deneme yemi hazırlanmıştır. Hazırlanan yemlerle deneme balıkları 60 gün süreyle doyuncaya kadar beslenmiştir. Deneme sonunda; 0 (kontrol), G50, G150 ve G300 grupları için belirlenen ölçüm değerleri sırasıyla; canlı ağırlık değerleri (3,67±0,42; 3,39±0,37; 3,34±0,30; 3,81±0,58 g), total boy (5,63±0,16; 5,49±0,02; 5,61±0,02; 5,90±0,16 cm), kondisyon faktörü (1,45±0,24; 1,57±0,46; 1,24±0,10; 1,19±0,11), L*a*b* ölçümlerine ait a* değeri (11,33±1,02; 13,20±1,73; 14,37±2,37; 15,05±3,78), yaşama oranı (83,34±16,68; 86,67±13,35; 83,34±16,67; 83,34±16,67 %); balık eti β-karoten değerleri (2902,77±2503,53; 5712,44±4149,03; 2689,22±1617,85; 2410,84±875,84 µg/g) olarak belirlenmiştir. Diğer taraftan deneme yemlerine balık unu yerine artan oranda kopepot ilavesi balık eti yağ asidi kompozisyonunu kontrol grubuna göre özellikle ekosopentaenoik asit ve dokosoheksoenoik asit yönüyle olumlu yönde etkilemiştir. Yukarıda verilen ölçüm ve analiz değerleri açısından deneme grupları arasında görülen farklar istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur. Sonuç olarak; A. salinus kopepot bireylerinin süs balıklarının renklenmesinde L*a*b* değerleri üzerine olumlu etkisinin düşük dozlarda belirgin olmadığı, balık yemi formüllasyonları içerisine, alternatif yem katkı maddesi olarak, daha yüksek oranlarda konularak yeni araştırmaların yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a planktonic copepod Arctodiaptomus salinus that can be naturally provided in Yarışlı Lake was researched to be able to use as carotene source of color for gold fish (Carrasius auratus). For this reason, A salinus that contains dry weight 4338 µg/g total carotene and 1655 µg/g β-carotene, representation rate 0 (control), 50, 150 and 300 µg/g total carotene which contains (35.17% HP) protein and (3745 kcal/g) energy level that is similar to 4 different experimental diet was prepared. Testing fish were fed to satiation with the prepared feed for 60 days. As a result of testing; 0 (control), G50, G150 and G300 measurement values for the groups were listed below: live weight value (3.67±0.42; 3.39±0.37; 3.34±0.30; 3.81±0.58 g), total lenght (5.63±0.16; 5.49±0.02; 5.61±0.02; 5.90±0.16 cm), condition factor (1.45±0.24; 1.57±0.46; 1.24±0.10; 1.19±0.11), a* value for L*a*b* measurements (11.33±1.02; 13.20±1.73; 14.37±2.37; 15.05±3.78), survival rate (83.34±16.68; 86.67±13.35; 83.34±16.67; 83.34±16.67 %); fish meat β-carotene values (2902.77±2503.53; 5712.44±4149.03; 2689.22±1617.85; 2410.84±875.84 µg/g). On the other hand, there were determined some positive impacts on fatty acid analysis (Eicosapentaenoic acid, Docosahexaenoic acid) of fish flesh fed with experimental diets which contain graded total carotene levels of copepod replacing fish meal. According to measure and analytical values listed above, differences between the testing groups are considered statistically insignificant. In conclusion, A. salinus copepod individuals could not make significant difference on color changing of ornamental fish by L*a*b* values. However, it could be conducted to study by adding more doses to fish feed formulations.