Sarıağız (Argyrosomus regius) jüvenillerinde akut amonyak toksisitesi
Acute toxicity of ammonia to meagre juveniles (Argyrosomus regius)
- Tez No: 487986
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Sıcaklık, Amonyak, Toksisite, LC50, Argyrosomus regius, Temperature, Ammonia, Toxicity, LC50, Argyrosomus regius
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Sarıağız (Argyrosomus regius) jüvenilleri (3.0 ± 0.9 g) üç farklı su sıcaklığında (18°C, 22°C ve 26°C), ‰30 tuzlulukta ve pH 8.2 seviyesinde bir dizi akut toksisite denemesinde, statik yenileme yöntemi kullanılarak farklı amonyak konsantrasyonlarına maruz bırakılmıştır. Popülasyonun %50'sini öldüren amonyak değerleri (LC50) hesaplanmış ve türün üç farklı su sıcaklığında amonyağa olan toleransı tespit edilmiştir. Düşük sıcaklık seviyelerinde sarıağız balığı jüvenillerinin toplam amonyak azotuna (TAN) ve iyonize olmamış amonyağa (NH3) olan toleransının arttığı tespit edilmiştir (P < 0.05). 18°C, 22°C ve 26°C su sıcaklıklarında 96-saat TAN LC50 değerleri sırasıyla 19.79 mg/L, 10.39 mg/L ve 5.06 mg/L olarak tespit edilirken, 96-saat NH3 LC50 değerleri sırasıyla 1.00 mg/L, 0.70 mg/L ve 0.44mg/L olarak belirlenmiştir. Sarıağız jüvenillerinde NH3 güvenlik seviyeleri 18°C, 22°C ve 26°C su sıcaklıkları için sırasıyla 0.10, 0.07 ve 0.04 mg/L olarak hesaplanmıştır. Çalışmada sarıağız balığının Akdeniz ve Atlantik Okyanusu kıyılarında üretimi yapılan diğer deniz balığı türlerine kıyasla amonyağa karşı daha hassas olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Meagre (Argyrosomus regius) (3.0 ± 0.9 g) were exposed to different concentrations of ammonia in a series of acute toxicity tests by the static renewal method at different temperature levels (18°C, 22°C and 26°C) at pH of 8.2. The median lethal concentrations (LC50) of ammonia were calculated and the tolerance of the fish species to ammonia was determined at the tree different temperatures. Low temperatures clearly increased the tolerance of the fish to total ammonia nitrogen (TAN) and unionized ammonia (NH3) (P< 0.05). While the 96-h LC50 values of TAN were 19.79 mg/L, 10.39 mg/L and 5.06 mg/L, the 96-h LC50 of NH3 were 1.00 mg/L, 0.70 mg/L and 0.44 mg/L at 18°C, 22°C and 26°C, respectively. The safe levels of NH3 for meagre was estimated as 0.10 mg/L, 0.07 mg/L and 0.04 mg/L at 18°C, 22°C and 26°C, respectively (P < 0.05). This study clearly indicates that meagre is more sensitive to ammonia than the other cultured marine fish species on the Mediterranean and Eastern Atlantic coasts.