Kütüphane yapılarında akustik konfor ve bir örnek inceleme
Acoustic comfort in library buildings and a case study
- Tez No: 488159
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET NURİ İLGÜREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Akustik, Akustik Konfor Parametreleri, Kabul Edilebilir Gürültü Düzeyi, Fon Gürültüsü, Kütüphane yapıları, Acoustic, Acoustic Comfort Parameters, Acceptable Noise Level, Background Noise, Library Buildings
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada kütüphane yapıları, ses düzeyi, yansışım süresi gibi akustik konfor parametreleri göz önünde bulundurularak incelenmiştir. Kütüphane yapılarında yüksek konsantrasyon gerektiren zihinsel çalışmalar yapıldığı için, yeterli verimin alınabilmesi, akustik konfor parametreleri açısından doğru tasarlanmış mekanlar olmasını gerektirmektedir. Bu tez çalışmasında; İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi örnek yapı olarak seçilerek mekânın yansışım süresi ile ilgili akustik koşulları kabul edilebilir gürültü düzeyine göre incelenmiştir. Örnekleme yapılan kütüphane kullanıcıları ile öznel değerlendirmeler yapmak amacı ile anket çalışması yapılmış, sonrasında ise ölçüm cihazı ile gürültü ölçümü yapılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde; çalışmanın amacı, kapsamı ve yöntemi belirtilmiştir. İkinci bölümde kütüphane yapıları kabul edilebilir gürültü düzeyi göz önünde bulundurularak incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise örnek çalışma alanı incelenmiş, akustik konfor koşullarını belirlemeye yönelik anket çalışması uygulanmış, elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. Dördüncü bölümde ise; örnekleme yapılan mekân da belirlenen hacim akustiği sorunlarının iyileştirilmesi ve akustik konfor koşullarının oluşturulabilmesi için düşünülen çözüm önerileri ve karşılaştırmalı sonuçlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, library structures, sound level, duration of reflection were investigated by considering the acoustic comfort parameters. Since mental studies that require high concentration in library structures have been made, sufficient efficiency is required to be properly designed spaces in terms of acoustic comfort parameters. In this thesis study; İhsan Doğramacı Bilkent University Library was selected as the sample building and the acoustic conditions related to the reflection period of the space were examined according to the acceptable noise level. In order to make the subjective evaluations with the sampling users, questionnaire studies were done and then noise measurement was done with the measuring device. In the first part of the study; The purpose, scope and method of work are specified. In the second part, library structures were examined considering the acceptable noise level. In the third part, the sample work area was examined, the survey study was conducted to determine the acoustic comfort conditions and the obtained results were evaluated. In the fourth chapter; the suggested solution and comparative results for the improvement of the volume acoustical problems determined in the sampled space and the acoustic comfort conditions can be formed.