Bakterilerin radyoizotopik (99mTc) ve fluorimetrik olarak sıvı penetrant yönteminde kullanılabilirliğinin incelenmesi
Investigation of the usability of bacteria by radioisotopic (99mTc) fluorimetric methods in liquid penetrant testing
- Tez No: 488278
- Danışmanlar: PROF. FAZİLET ZÜMRÜT BİBER MÜFTÜLER, YRD. DOÇ. DR. COŞKUN HARMANŞAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: NDT, sıvı penetrant muayenesi, 99mTc-işaretleme, E.coli, FITC, NDT technique, liquid penetrant testing, 99mTc-Labeled, E.coli, FITC
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu tez çalışmasında; endüstriyel malzemelerdeki mikro boyuttaki kusurları tespit etmek için Escherichia Coli (E.coli) bakterilerin tahribatsız muayenede sıvı penetrant olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Fluorescein isothiocyonate (FITC) floresan boyası ile işaretlenmiş E.coli bakterileri, alüminyum ve çelik test malzemelerine uygulanarak fluorimetrik görüntüleme yapılmıştır. İkinci aşamada, E.coli bakterileri Teknesyum-99m (99mTc) ile radyoişaretlenerek test malzemelerine uygulanmıştır. Fluorimetrik ve radyoizotopik ölçümler sonucunda, FITC konjuge edilmiş E.coli bakterilerin referans test malzemelerindeki 100 µm genişlik ve 10 µm derinlikteki kusurları tespit edebildiği gözlenmiştir. Çalışmamız, biyogüvenlik Seviye-1 E.coli bakterilerinin, sıvı penetrant olarak floresan penetrant uygulamalarında kullanılması mikro boyutlu kusurların tespit edilmesinde yeni avantajlar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the use of Escherichia coli (E.coli) bacteria as a liquid penetrant in non-destructive testing was investigated in order to detect defects in micro-dimensions in industrial materials. Fluorescein isothiocyonate (FITC) fluorimetric imaging was performed by applying to E.coli bacteria, aluminum and steel test materials marked with fluorescent stain. In the second step, E.coli bacteria were radiolabelled with technetium-99m (99mTc) and applied to test materials. As a result of fluorimetric and radioisotopic measurements, it was observed that FITC-conjugated E.coli bacteria were able to detect defects in the reference test materials 100 μm wide and 10 μm deep. Our study, biosafety Level-1 use of E.coli bacteria as a liquid penetrant in fluorescent penetrant applications will provide new advantages in detecting micro-dimensional defects.