Unlu mamuller sektörüne yönelik ksilanaz enziminin katı kültür fermentasyonu ile üretimi
Production of xylanase enzyme by solid state fermentation for bakery industry
  1. Tez No: 488298
  2. Yazar: GİZEM EZGİ TEKKOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAYIT SARGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: ksilanaz, malt çimi, Aspergillus niger, katı kültür fermentasyonu, xylanase, malt sprout, Aspergillus niger, solid state fermentation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada, katı kültür fermentasyon yöntemi ile ksilanaz enzimi üretiminde üretim koşulları optimize edilmiştir. Aspergillus niger fungus kültürü ile yapılan ksilanaz enzimi üretimlerinde çeşitli tarımsal atıklar (buğday kepeği, yulaf kepeği, pirinç kepeği, mısır koçanı, talaş, malt çimi) substrat olarak kullanılmış, temel substrat, inorganik azot kaynağı ve miktarı ile birlikte başlangıç nem oranının ksilanaz aktivitesine etkisi belirlenmiştir. Maksimum enzim aktivitesi optimum koşullarda (diamonyum hidrojen fosfat ekli mineral tuz solüsyonu ile nemlendirilmiş malt çimi, başlangıç nem oranı %70) 759.15 U/g kuru substrat olarak elde edilmiştir. Tepsili biyoreaktör üretimlerinde inokulasyon ve havalandırma debisi üzerine çalışılmıştır. Optimum koşullarda, 0.1 ml spor süspansiyonu/g substrat inokulasyon ve 2.5 L/dak havalandırma debisi ile ksilanaz aktivitesi 1312.04 U/g kuru substrat olarak elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, production conditions for xylanase enzyme production in solid culture fermentation were optimized. Various agroindustrial wastes (wheat bran, oat bran, rice bran, corn kob, sawdust, malt sprout) were used as substrate for production of xylanase from Aspergillus niger. Effect of substrate, inorganic nitrogen source, amount of inorganic nitrogen source and initial moisture content (%) to xylanase production were determined. Maximum enzyme activity (759.15 U/g dry substrate) was obtained at optimum conditions (malt sprout, diammonium hydrogen phospate added mineral salt solution, initial moisture ratio 70%). Inoculation ratio and aeration flow rate were studied for xylanase production in tray bioreactor. Under optimum conditions (0.1 ml spore suspension/g substrate inoculation, 2.5 L/min aeration flow rate) xylanase activity was determined as 1312.04 U/g dry substrate.