Derin kültürde unlu mamuller sektörüne yönelik ksilanaz enzimi üretimi
Production of xylanase enzyme by submerged fermantation for baking industry
- Tez No: 498548
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAYIT SARGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: ksilanaz, malt çimi, derin kültür fermantasyonu, Aspergillus niger
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyomühendislik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tezde derin kültür fermantasyonu ile unlu mamuller sektörüne yönelik ksilanaz enzimi üretimi için optimum üretim ortamı ve koşulları belirlenmiştir. Aspegillus niger fungusu ile yapılan üretimlerde, tarımsal atıklar (buğday kepeği, malt çimi, mısır koçanı, pirinç kepeği, talaş, yulaf kepeği) substrat olarak kullanılmıştır. Seçilen karbon ve azot kaynaklarının üretim ortamındaki konsantrasyonları belirlenmiştir. Maksimum aktivite (76,16 U/ml), %5 malt çimi (ağırlık/hacim) konsantrasyonunda elde edilmiştir. İki litre karıştırmalı tank biyoreaktörde yapılan üretimlerde ise inokulasyon oranı, havalandırma hızı, karıştırma hızı, çözünmüş oksijen parametreleri belirlenmiş ve maksimum spesifik aktivite (164.70 U/mg) %30 çözünmüş oksijen, 0,5-1 vvm havalandırma hızında, 96 saat inkübasyonda elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, optimum production media and conditions for the production of xylanase in submerged culture fermentation has been determined. Different agricultural wastes (wheat bran, malt sprouts, corn cobs, rice straw, sawdust, oat bran) was used as substrate for production from Aspergillus niger. Concentration of carbon and nitrogen sources was determined. Maximum activity (766,16 U/ml) was obtained at 5% (w/v) malt sprout concentration. Inoculation size, aeration and stirred rate and dissolved oxygen parameters were optimized in 2 liters stirred tank bioreactor and maximum specific activity (164,70 U/mg) was measured at 30% dissolved oxygen, 0,5-1 vvm aeration rate and 96 hours of incubation period. Key words : xylanase, malt sprout, submerged cuture fermantation, Aspergillus niger