Türkiye'nin kaya gazı potansiyelinin analizi
Analysis of Turkey's frack gas potential
- Tez No: 488307
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER ÖZGENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Enerji, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering, Energy, Petroleum and Natural Gas Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kaya gazı, enerji, Türkiye, ankonvansiyonel gazı, fracking, Shale gas, energy, Turkey, unconventional gas, fracking
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Geçmiş yıllarda endüstriyel uygulaması ankonvansiyonel hidrokarbon kaynakları, enerji üzerine yapılan köklü değişikliklerde önemli bir rol oynamış ve önemli bir derecede de dünyanın enerjiye olan bakışını değiştirmiştir. Bilindik enerji kaynaklarının kullanımındaki azalma, artan enerji talebini karşılamak için ülkeleri alternatif kaynakları bulma arayaşına yönlendirmiştir. Bunun sonucunda da, dünya doğalgaz kaynaklarının tedariğini artırma amacıyla“Kaya Gazı Yeniliğinin”devreye girdiğinin farkına varmıştır. Bu yüksek lisans tezinin esas amacı, Türkiye'deki mevcut kaya gazının gelişimini analiz etmektir. Ülke doğal kaynaklarının taşınmasında önemli bir stratejik konuma sahip olduğundan, kaya gazı kullanımındaki gelişmeler olumlu bir şekilde ülkelerin gelişmişlik düzeyini ve haliyle ülkenin de enerji tedariğini etkileyebilmektedir. Yine de kaynakla ilgili yeterli verilerin olmamasından dolayı kaya gazı rezervleri açısından niceliğini ve kaynağın özelliklerini belirleyen net bir veri yok, yabancı kaynakların yaptığı son değerlendirmelerden, ülkedeki çoklu havzalarda kaya gazının olduğu tahmin ediliyor. Kaya gazının olduğu bölgeler, Trakya, Güneydoğu Anadolu, Tuz Gölü, Sivas ve Gurun Havzalarıdır. Tahminler, özellikle Trakya ve Güneydoğu Anadolu'daki havzaların umut verici olduğunu belirtiyor. Trakya'daki Hamitabat ve Mezardere bölgeleri teknik olarak 34'ü riskli Tcf (1 Tcm), 6'sı da işlenebilir Tcf (0,2 Tcm) havzaları içine alıyor. Aksine, Güneydoğu Anadolu'daki Dadaş bölgesi (ülkedeki en yüksek rezerve sahip bölge) 130'u riskli Tcf (3,68 Tcm), 17'si işlenebilir Tcf (0,5 Tcm) havzalardan oluşuyor. Bu tez aynı zamanda farklı ülkelerdeki kaya gazı gelişimini de kuşbakışı olarak gözlemlemektedir.
Özet (Çeviri)
In the past few decades the development of unconventional hydrocarbon resources has played an important role in the energy revolution, significantly changing the world's energy outlook. A decrease in the usage of conventional resources has forced countries to search deeper for alternative sources of supply in order to fulfill increasing energy demand. As a direct result, the world has witnessed the“Shale Gas Revolution”come into play, with an aim to expand the emerging natural gas supply. The main aim of this Master's thesis is to analyze the development of the current shale gas situation in Turkey. As a country located in a geostrategic position for the transportation of natural gas, a major development in shale gas can have a positive substantial impact on the country's development as well as on the supply of the nation's energy demand. Although, there is no exact data that determines precise quantities regarding shale deposits due to lack of sufficient reservoir data, recent evaluations performed by foreign sources estimate the presence of shale gas potential in multiple basins across the country. The regions with shale gas potential are the Thrace Basin, the Southeastern Anatolian Basin, the Salt Lake Basin, the Sivas Basin and the Gurun Basin; estimates suggest the Thrace and Southeastern Anatolian Basins to be the most promising. The Hamitabat and Mezardere shales located in Thrace contain 34 Tcf (1 Tcm) of risked gas in place of which 6 Tcf (0,2 Tcm) is estimated to be technically recoverable. Conversely, the Dadaş shale located in Southeast Anatolia contains 130 Tcf (3,68 Tcm) of risked gas in place of which 17 Tcf (0,5 Tcm) is estimated to be technically recoverable, containing the highest shale gas presence in the country. Last, but not least, this thesis simultaneously presents an overview of shale gas development in different countries worldwide that include shale gas estimations.