Kamu politikaları bağlamında Türkiye'nin enerji sektöründeki yeri ve bölgesel güç olma potansiyeli
Turkey's place in the energy sector and its potential to become a regional power in the context of public policy
  1. Tez No: 563480
  2. Yazar: MERVE AKKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLMİYE YASEMİN ÖZUĞURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Energy, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, Enerji Politikaları ve Türkiye, Bölgesel Güç, Energy, Energy Policy and Turkey, Regional Power
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Tarihe baktığımızda enerji kaynaklarının birçok kez el değiştirdiğini görürüz. Peki enerji, neden asıl (üzerinde bulunan toprak) sahipleri tarafından kullanılamıyor? Bu sorunun cevabı realpolitiğe göre güçsüzlük… Enerji yıllardır çok büyük bir güç kaynağı ve üzerinde sadece güçlü olanlar tasarrufta bulunabiliyor. Günümüzde ise enerji politikalarında yeni bir döneme girmiş bulunmaktayız. Enerji stratejisi, enerji yoğunluğu, temiz enerji, enerji teknolojileri, yeni enerji kaynağı; kaya gazı gibi kavramlar karşımıza çıkıyor. Bu yeni dönemde, Türkiye sahip olduğu yerel kaynakları (güneş, rüzgar… gibi) sayesinde enerjide potansiyeli olan ve coğrafi konumu ile enerji üreten ve tüketen ülkeler arasında bir koridor oluşturan önemli ve stratejik bir ülke, yükselen bir güç (bölgesel güç) adayıdır. Bu çalışmada Türkiye'nin bu dönüşümü incelenip, bölgesel güç olma yolunda bir projeksiyon yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
When we look at the history, we see that energy sources passed in other hands lots of times. Well then, why energy cannot be used by original owners (located on)? The answer is weakness according to realpolicy… Energy has been an enormous power source over the years and only the powerful ones can control it. Nowadays we are entering a new period of energy policies. We confront with some terms that are energy strategy, energy density, clear energy, energy technologies, new energy sources; shale gas, etc... In this new era, Turkey is a rising (regional power) power nominee, which has an energy potential owing to its local sources and crucial-strategic country with its geographical location as a coridor between energy supplier and consumer countries. In this thesis, Turkey's conversion is examined, on the way of being a regional power making an projection.