Yeni nesil liflerden ve bunların pamuk karışımlarından üretilen ipliklerin performans özelliklerinin araştırılması
Investigation of the performance properties of yarns produced from new generation fibers and their blends with cotton
- Tez No: 488323
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN ÖZDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: bambu, viskon, modal, lyocell, promodal, mikromodal, pamuk, yeni nesil lif, rejenere iplik, bamboo, viscose, modal, lyocell, promodal, micromodal, cotton, new generation fiber, regenerated yarn
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Günümüzde tekstil alanında, yıllardır kullanılan liflere alternatif olarak gerek doğal gerek rejenere veya sentetik birçok lif çeşidi ortaya çıkmıştır. Yapılan araştırmalar daha konforlu ve daha iyi özelliklere sahip ürünlerin elde edilebilmesi için yeni lif karışımlarından yararlanılmasının olumlu sonuçlar sağladığını göstermektedir. Bu noktada mamulün iyileşmesine etki eden iplik özelliklerinin, üretimin gerçekleşmesinin öncesinde belirlenmesinin önemli avantajlar sağladığı görülmektedir. Bu tez çalışmasında, yeni nesil rejenere liflerden; bambu, viskon, modal, lyocell, promodal, mikromodal ve bu liflerin %50 pamuk karışımlarından iplikler üretilmiş olup; bu ipliklerin fiziksel özellikleri incelenerek istatistiksel olarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's textile field, as an alternative to the fibers used for many years, many natural, regenerated or synthetic fiber types have emerged. Research shows that the use of new fiber blends provides positive results so that products with more comfortable and better properties can be obtained. At this point, it is seen that determining the yarn properties which affect the healing of the product before the production takes place has important advantages. In this thesis, a new generation of regenerated fibers; bamboo, viscose, modal, lyocell, promodal, mikromodal and 50% cotton blends of these fibers and their physical properties of these yarns were examined and statistically analyzed.