CFRP ile güçlendirilmiş betonarme kolonların moment-eğrilik ilişkilerinin incelenmesi
Investigation of moment-curvature relations of CFRP jacketed RC columns
- Tez No: 488420
- Danışmanlar: PROF. DR. NACİ ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: CFRP, fiber takviyeli polimerler, güçlendirilmiş betonarme kolon, MATLAB, CFRP, polymer fiber, concrete column strengthening, MATLAB
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Ülkemizde ve dünyada son yıllarda yaşananılan depremler sonucu ortaya çıkan can kayıpları ve hasarlar, mevcut yapıların depremlere karşı yetersizliğini gözler önüne sermiş ve güçlendirme ihtiyaçlarını ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada; MATLAB tabanlı bilgisayar programında geliştirilmiş olan kod yardımıyla betonarme kolonların eksenel yük düzeyi yüksek ve düşük olmak üzere iki farklı değer için kesit boyutu, CFRP kalınlığı ve beton dayanımı gibi parametrelerinin moment eğrilik ilişkisi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Sonuçlar karşılaştırmalı olarak irdelenmiş ve yorumlanmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlarda, beton dayanımı arttıkça her iki eksenel yük düzeyi için güçlendirilmiş betonarme kolonun sünekliği, dayanımı ve rijitliğinin arttığı söylenebilir. Kullanılan CFRP kalınlığının artışı sonucunca ise eksenel yük düzeyi yüksek olan değerde güçlendirilmiş betonarme kolonun sünekliği ve dayanımı artarken, rijitliğin başlangıç değerinde sabit kaldığı gözlemlenmiştir. Öte yandan CFRP kalınlığının artışı eksenel yük düzeyi düşük olan değerde ise güçlendirilmiş betonarme kolonun sünekliği, dayanımı ve rijitliği arttırdığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Since earthquakes have great influence, in our country and the world, on the lose of lives and damage generation in buildings, the need for strengthening exciting structures and structural elements is required. In this study and by using a computer code developed and based on MATLAB computer program, and by changing different parameters, like concrete strength, section dimensions, FRP thickness, and different axial loads, the effect of strengthening concrete columns using FRP materials is analyzed, and the results are examined and commented on. Under the two different axial loads, ductility, strength and rigidity of the strengthened concrete using FRP is affected by increasing the concrete compressive strength. Moreover, the thickness of FRP sheets used for strengthening have a considerable affect on strength and ductility of the column when applying the bigger axial load, but the rigidity is unchanged. On the other hand, under the smaller axial load and by increasing FRP thickness all of concrete column characteristics, ductility, Strength and rigidity, are increased.