Poyrazlar, Küçük Akgöl ve Taşkısı gölleri'nin su kalitesinin karşılaştırılması
The comparison of water quality of Poyrazlar, Little Akgol and Taskisi lakes
  1. Tez No: 488419
  2. Yazar: MEHMET ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA ONGUN SEVİNDİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Carlson Trofik Durum İndeksi, Küçük Akgöl Gölü, Poyrazlar Gölü, Su kalitesi, Taşkısı Gölü, Carlson Trophic State Index, Lake Little Akgöl, Lake Poyrazlar, Lake Taşkısı, Water quality
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Poyrazlar, Küçük Akgöl ve Taşkısı göllerinin su kalitesini belirlemek ve birbirleri ile karşılaştırmak için Mayıs 2015-Nisan 2016 tarihleri arasında her üç gölde belirlenen toplam 5 istasyondan aylık periyotlarda arazi çalışması yapılmıştır. Su sıcaklığı, elektriksel iletkenlik (Eİ), toplam çözünmüş madde (TDS), pH ve çözünmüş oksijen konsantrasyonu YSI pro plus su kalitesi ölçüm sondası kullanılarak, suyun ışık geçirgenliği, Secchi diski kullanılarak aylık olarak ölçülmüştür. Nitrat azotu (NO3-N), nitrit azotu (NO2-N), ortofosfat (PO4-P), toplam fosfor (TP), silika (SiO2) ve klorofil-a (Chl-a) aylık olarak alınan su örneklerinin laboratuvarda standart metodlara göre analiz edilmesi ile belirlenmiştir. Poyrazlar Gölü'nde ölçülen parametrelerin ortalaması şu şekildedir: su sıcaklığı 18.79 °C, Eİ 168.75 µS cm-1, TDS 125.39 mg L-1, pH 8.25, çözünmüş oksijen miktarı 3.37 mg L-1, Secchi diski derinliği 176 cm, NO3-N 0.09 mg L-1, NO2-N 0.005 mg L-1, PO4-P 0.01 mg L-1 TP 0.06 mg L-1, SiO2 7.30 mg L-1 ve Chl-a 0.007 mg L-1. Küçük Akgöl Gölü'nde ölçülen parametrelerin ortalaması şu şekildedir: su sıcaklığı 18.65°C, elektriksel iletkenlik 352.73 µS cm-1, TDS 260.32 mg L-1, pH 8.36, çözünmüş oksijen 3.92 mg L-1, Secchi diski derinliği 70 cm, NO3-N 0.25 mg L-1, NO2-N 0.008 mg L-1, PO4-P 0.06 mg L-1 TP 0.27 mg L-1 SiO2 15.73 mg L-1 Chl-a 0.04 mg L-1. Taşkısı Gölü'nde ölçülen parametrelerin ortalaması şu şekildedir: su sıcaklığı 18.56 °C, elektriksel iletkenlik 433.15 µS cm-1, TDS 323.08 mg L-1, pH 8.18, çözünmüş oksijen 3.72 mg L-1, Secchi diski derinliği 68 cm, NO3-N 0.16 mg L-1, NO2-N 0.005 mg L-1, PO4-P 0.017 mg L-1 TP 0.16 mg L-1 SiO2 15.03 mg L-1 Chl-a 0.03 mg L-1. Ortalama yıllık Chl-a konsantrasyonu, TP ve Secchi diski derinliğinden elde edilen Carlson Trofik Durum İndeksi sonuçlarına bakıldığında üç göl de ötrofik karakterlidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine and compare the water quality of the Lake Lake Poyrazlar, Little Akgöl and Lake Taşkısı. Monthly sampling was carried out at 5 stations in three lakes between May 2015 and April 2016. Water temperature, specific conductance (SC), total dissolved solid (TDS), pH and dissolved oxygen were measured monthly using a YSI proplus water probe. Water transparency was determined monthly using a Sechii disk during the sampling. Nitrate-nitrogen (NO3-N), nitrite-nitrogen (NO2-N), orthophosphate (PO4-P), total phosphorus (TP), silica (SiO2) and chlorophyll-a (Chl-a) were analyzed monthly according to standard methods. Mean values of measured parameters in Lake Poyrazlar were as follow: water temperature 18.79 °C, SC 168.75 µS cm-1, TDS 125.39 mg L-1, pH 8.25, dissolved oxygen 3.37 mg L-1, Secchi disk 176 cm, NO3-N 0.09 mg L-1, NO2-N 0.005 mg L-1, PO4-P 0.01 mg L-1 TP 0.06 mg L-1, SiO2 7.30 mg L-1 and Chl-a 0.007 mg L-1. Mean values of measured parameters in Lake Little Akgöl were as follow: water temperature 18.65°C, specific conductance 352.73 µS cm-1, TDS 260.32 mg L-1, pH 8.36, dissolved oxygen 3.92 mg L-1, Secchi disk 70 cm, NO3-N 0.25 mg L-1, NO2-N 0.008 mg L-1, PO4-P 0.06 mg L-1 TP 0.27 mg L-1 SiO2 15.73 mg L-1 and Chl-a 0.04 mg L-1. Mean values of measured parameters in Lake Taşkısı were as follow: water temperature 18.56 °C, specific conductance 433.15 µS cm-1, TDS 323.08 mg L-1, pH 8.18, dissolved oxygen 3.72 mg L-1, Secchi disk 68 cm, NO3-N 0.16 mg L-1, NO2-N 0.005 mg L-1, PO4-P 0.017 mg L-1 TP 0.16 mg L-1 SiO2 15.03 mg L-1 and Chl-a 0.03 mg L-1. Based on Chl-a, TP and Secchi disk values, Carlson Trophic State Index remarked that all of the lakesare eutrophic.