Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde kültürel ihtiyaç analizi
Cultural needs analysis in teaching Turkish as a foreign language
  1. Tez No: 488549
  2. Yazar: HALİT ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN GENÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe, uluslararası öğrenci, kültür, kültürel ihtiyaç, ihtiyaç analizi, Turkish, international student, culture, cultural needs, needs analysis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkiyat Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Yabancı dil olarak bir dilin öğretimi çok eskilere dayansa da son yüzyılda gelişen ve değişen dünya ve buna bağlı olarak hızlı teknolojik gelişmeler, dil öğretimi konusunun milletler için“ihtiyaç”haline gelmesine neden olmuştur. Başbakanlık himayesinde“Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı”aracılığı ile üniversiteler bünyesinde merkez statüsünde açılan Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezleri bu alana en büyük hizmeti veren kamu kuruluşları olmuşlardır. Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi alanındaki bu çalışmanın amacı, Türkiye'de lisans ve lisansüstü öğrenim gören uluslararası öğrencilerin kültürel ihtiyaçlarının belirlenmesi ve öncelikli olarak Türkçe öğretiminde verilmesi gereken kültürel unsurların tespit edilmesi temel amaç olarak belirlenmiştir. Bu araştırmada nicel ve nitel veriler ile karma desen yöntemi uygulanmıştır. Nicel veriler Türkiye'deki 53 farklı üniversitede okuyan 735 uluslararası lisans ve lisansüstü öğrenciden toplanmıştır. Ayrıca 5 farklı üniversitede okuyan 20 öğrenci ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın nicel verileri“Ibm spss statistics 24”nitel verileri ise“maxqda”programı ile analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen veriler değerlendirildiğinde, Türk kültürünün aktarımında öğretmenin önemli rol oynadığı, ders kitapları ve ek malzemelerin çok yararlı olduğu ve ders dışı yapılan gezilerin ise öğrencilerin dil ve kültürel gelişimine katkı sağladığı anlaşılmıştır. Twitter ve facebook gibi günümüz sosyal iletişim kanallarından daha ziyade televizyon ve radyonun kültür aktarımına önemli katkısı olduğu tespit edilmiştir. İletişimsel yaklaşımla dil öğretiminde Türk kültürü bağlamında öncelikle aile yapısının, Türk filmlerinin, Türk tiyatro ve edebiyatının aktarılması; politika ve tarihle ilişkilendirilecek konuların belirli seviyelerden sonra ele alınması gerektiği anlaşılmıştır. Türkiye'de öğrenim gören uluslararası lisans ve lisansüstü öğrencilerin kültürel ihtiyaçlarının tespiti amacıyla yapılan bu araştırma sonuçlarının öğretim programları ve öğretim malzemelerinin geliştirilmesinde katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Even though teaching a foreign language dates back to old times, developing and changing world in the last century, correspondingly rapid technological developments and changes in individual learning strategies have led teaching language to become almost a necessity. TÖMER centers which have been established in the scope of universities through Presidency for Turks Abroad and Related Communities under Prime Ministry have become the sub-organizations providing the biggest service in this area. The aim of this study in the field of YTÖ(teaching Turkish as a foreign language) is to determine the cultural needs of graduate and undergraduate international students in Turkey and the elements of culture primarily given in teaching Turkish. In the study, qualitative and quantitative data collection has been used. Sample of the study is made up of 735 graduate and undergraduate international students in 53 universities in Turkey, and besides, interviews have been held with 20 students from 5 universities. The study has been analyzed by“IBM SPSS Statistics 24”and MAXQDA qualitative data analysis software programs. Once the results from this study are evaluated, it is clear that the teacher has significant role the transmission of Turkish culture , textbooks and supplementary materials are useful .In addition to this , It is revealed that out of school trips contribute to the students' language and cultural development. Besides, Turkish culture is learned and acquired more by means of communication like TV and radio, rather than social media networks like Twitter and Facebook. It has been concluded that communication based teaching approach to teaching language in context of Turkish culture ,family structure ,the transmission of literature ,films, theater and some subject related with politics and history should hand in after language teaching It is foreseen that this study on the cultural needs of graduate and undergraduate international students in Turkey will contribute to teaching approaches and methods by developing materials.