Yabancı dil olarak Türkçe öğrenen öğrencilerin dil ihtiyaç analizi: TÖMER örneği
A language needs analysis of students learning Turkish as a foreign language: A case for TÖMER
  1. Tez No: 678431
  2. Yazar: AYSUN AKARÇAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR DİREKCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe eğitimi, yabancı dil olarak Türkçe, ihtiyaç analizi, TÖMER, Turkish education, Turkish as a foreign language, needs analysis, TÖMER
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışma yabancı dil olarak Türkçe öğrenmekte olan öğrencilerin dil ihtiyaç durumlarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda dil öğretiminde amaç, öğreniciyi öğrenmek istediği hedef dile en kısa ve kolay yoldan ulaştırmak olmalıdır. Bunun için de öncelikle öğrencinin temel gereksinimlerinin göz önünde bulundurulması yararlı olacaktır. Eğitim sürecine başlamadan önce öğrencilerin hedef dilin tam olarak neresinde bulundukları, ne kadar yol katetmek istedikleri, öğrendikleri dili tam olarak ne amaçla kullanacakları kesin hatlarıyla belirlendiğinde ve ona yönelik materyaller kullanılıp o doğrultuda uygulamalar yapıldığında hem öğretici hem de öğrenicinin işi kolaylaşacak, dil öğrenim süreci daha memnuniyet verici ve daha anlamlı hale gelecektir. Nitekim yabancı bir ülkede süreli aralıklarla bulunup ticarî iş yapmasına yetecek kadar dil öğrenmeyi hedefleyen bir girişimciyle, akademik eğitimini yabancı bir ülkede ve o ülkenin dilinde sürdürmek isteyen bir öğrencinin öğrenim süreci tek tip öğretime dayandırıldığında çeşitli zorluklarla karşılaşılması muhtemeldir. Farklı ülkelerden gelen farklı yaş ve sosyal statüdeki öğrencilerin Türkiye'de bulunma ve dil öğrenme amaçları, Türkiye'nin dünyaya açılan bir ülke olması nedeniyle ülkeler arası ticarî-kültürel faaliyetler, Türkiye'nin dünya gençlerinin gözünde popüler bir eğitim merkezi hâline gelmesi, her geçen yıl Türkiye'ye gelen turist sayısındaki artış dolayısıyla Türkçenin yabancı dil olarak daha da rağbet görmesi gibi etkenler dikkate alındığında yapılacak çalışmanın YDTÖ'ye yön vereceği ve alanyazına katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu bağlamda öncelikle öğrencilerin genel dil ihtiyaçlarının belirlenmesi, buna yönelik olarak yapılacak kapsamlı bir analizle somut verilere ulaşılması planlanmıştır. Yapılan incelemelerde Türkçe öğrenme ihtiyaç analizi ölçeğinin;“ticaret yapma, eğitim ve iş imkânı, bireysel ilgi ve ihtiyaçlar ile sınıf içi iletişim kurma”alt boyutlarında yaş ve dil becerileri faktörlerine göre anlamlı sayılabilecek bir değişiklik göstermediği; yalnızca“ticaret yapma”alt boyutunda cinsiyete göre anlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edilmiş, diğer boyutlarda cinsiyete göre anlamlı bir farklılık olup olmadığına bakıldığında ölçeğin genel toplam puanlarında cinsiyete göre anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir. Bu çalışmanın, mevcut durum tespiti ile ihtiyaca yönelik daha işlevsel öğretim programları hazırlanması yönünde yarar sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the language needs of students who are learning Turkish as a foreign language. In this context, the goal of teaching a language should be to enable the learners to reach the target language they want to learn in the shortest and easiest way. For this purpose, it will be useful to consider the basic needs of the student first. When students' level, their goals, and for what purposes they will use the language are determined, and materials and practices are used in this direction, the process will become easier for both the teacher and the learner, and the language learning process will become more satisfying and meaningful. Namely, when the learning processes of an attempter aiming to learn the language enough to be able to do business in a foreign country and a student who wishes to receive an academic education in a foreign country in the language of the country are based on a single form of teaching, various difficulties are likely to be encountered. The present study becomes more important when it is considered that students of different ages and social statuses come from different countries to Turkey and have different purposes for learning the language, that international trade and cultural activities are plenty in Turkey due to its critical location, that Turkey has become a popular educational center for students all over the world, that the number of the tourists visiting Turkey each year has increased, and therefore Turkish became more popular as a foreign language, and that its conduction will guide the Teaching Turkish as a Foreign Language and contribute to the literature. In this context, it is planned primarily to identify the general language needs of the students and to reach concrete data with a comprehensive analysis. In the analyses conducted, it was found that there was no significant difference in the sub-dimensions of“trading, education and job opportunities, individual interests and needs, and in-class communication”in the Turkish learning needs analysis scale according to age and language skills, that there was a significant difference only in the trading sub-dimension according to gender, and when the other dimensions were examined to see if there was a difference according to gender, no significant difference was found in the general total scores of the scale according to gender. It is considered that this study will be useful in analyzing the current situation and preparing more functional education programs according to existing needs.