Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde blog kullanımının okuma becerisine etkisi
The effectiveness of blog use on the reading skills in teaching Turkish as a foreign language
- Tez No: 488550
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN GENÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancılara Türkçe öğretimi, Web 2.0 araçları, blog, okuma becerisi, sınıf dışı etkileşim, tasarım tabanlı araştırma, tutum, Teaching Turkish to foreigners, Web 2.0 tools, blog, reading skill, out-ofclass interaction, design based research, attitudes
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkiyat Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
Bu çalışmada, blogların yabancı dil olarak Türkçe öğrenen öğrencilerin okuma becerisine etkisi araştırılmıştır. Karma öğrenme modelinin ilkeleri çerçevesinde gerçekleştirilen bu çalışmada araştırmacı tarafından öncelikle bir blog sitesi tasarlanmış ve hazırlanan içerik ders dışı öğretim malzemesi olarak öğrencilere uygulanmıştır. Çalışmanın katılımcılarını Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen B2 düzeyinde 24 üniversite öğrencisi ve onlara ders veren öğretim elemanları oluşturmuştur. Çalışma öncesinde B2 düzeyi kazanımlarına göre hazırlanmış bir okuduğunu anlama testi ön test olarak uygulanarak öğrencilerin okuma becerisi düzeyleri belirlenmiştir. Çalışma sonunda ise, blog uygulamasının etkisini belirleyebilmek amacıyla okuduğunu anlama testi son test olarak tekrar uygulanmıştır. Ön test ve son test verileri SPSS 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmada, öğrencilerin blog kullanımına yönelik tutumlarının saptanması amacıyla Blog Tutum Ölçeği uygulanmış ve elde edilen veriler nicel yöntemlerle analiz edilmiştir. Bloglara yönelik tutumlar ile okuma başarısı arasındaki ilişki de çalışma kapsamında araştırılmış, bu amaçla blog tutum ölçeği ve okuduğunu anlama testinden elde edilen veriler yine SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmada kullanılan bir diğer araştırma yöntemi odak görüşmeleridir ve bloglara yönelik olumlu-olumsuz görüş ve önerileri doğrultusunda öğrencilerle ve öğretmenlerle gerçekleştirilmiştir. Görüşmelere ait ses kayıtları yazıya aktarılarak elde edilen veriler araştırmacı tarafından betimsel analiz yöntemleri ile analiz edilmiştir. Tasarım tabanlı araştırma modelinin uygulandığı bu çalışmada, blog içeriğini oluşturmak amacıyla gazete haber metinleri kullanılmıştır. Öncelikle öğrencilere haber okuma alışkanlıkları sorulmuş, elde edilen bu veriler blog içeriğinin tasarlanmasında ve uygulama yönteminin belirlenmesinde etkili olmuştur. Altı haftalık uygulama sürecini kapsayan bu çalışmada, B2 düzeyi okuma becerisi kazanımlarına göre belirlenen okuma stratejilerinin öğretimi sağlanmış; ardından konuyla bağlantılı olarak hazırlanan etkinlikler uygulanmıştır. Sonuçlar, öğrencilerin uygulama sonunda okuma becerisi düzeyleri ve bloglara yönelik tutumlarında pozitif yönlü anlamlı bir değişim olduğunu göstermiştir. Öğrencilerin bloglara yönelik tutumları ile okuma başarıları arasında da orta düzeyde pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca, yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen nitel veriler de okuma becerisi testi ve blog tutum ölçeğinden elde edilen nicel verilerle tutarlılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effectiveness of blogs on the reading skills of students learning Turkish as a foreign language. In the light of the principles of blended learning, a blog was created by the researcher and the material was implemented to the students as an out-of-class teaching material. The participants of the study were 24 university students who were learning Turkish as a foreign language and the instructors teaching them. In order to assess the students' level of reading skills, a reading comprehension test, which was prepared according to B2 level reading outcomes, was administered as a pretest before the study. At the end of the study, the reading comprehension test was administered as a posttest to investigate the effect of the blog experiment. Data obtained from the pretest and posttest were analyzed using SPSS 22.0. In the study, a Blog Attitude Scale was administered to determine students' attitudes towards the use blogs, and data obtained were analyzed quantitatively. Also, the relation between attitudes towards the use of blogs and reading proficiency were investigated within the scope of the study as well, and the data obtained from the Blog Attitude Scale and the reading comprehension test were analyzed using SPSS. Another research method used in the study is focus group interviews and they were held with the students and their instructors for the sake of their thoughts, either positive or negative, about blogs. Audio recordings were transcribed first, and the data were analyzed by the researcher using descriptive analysis methods. In this study, which was designed according to the principles of design based research method; newspaper articles were used in order to create the blog content. At the very beginning, the students were asked their routines for following the news and this had a big impact on designing the blog content and implementation process. Throughout the six-week-period study, the reading strategies, which were determined according to B2 level outcomes, were taught and reading activities were prepared and applied accordingly. The results of the study showed that, there is a significant increase in students' reading skills and attitudes towards blogs. It was also revealed that there is a moderate uphill relationship between students' attitudes towards blogs and their reading achievement. In addition, the qualitative data obtained from the focus group interviews were consistent with the quantitative data obtained from reading comprehension tests and blog attitude scale.