Türkmen Sahası Köroğlu Metinleri üzerine bir araştırması
A investigation on the Turkmen Field Köroglu Tekst
- Tez No: 488552
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLHAN ATNUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Köroğlu, Destan, Türkmen, Motif, Köroğlu, Epic, Turkmen, Motif
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dünyası Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 340
Özet
Türk sözlü kültüründe asırlardır var olan Köroğlu Destanı, büyük bir coğrafi alana yayılmış ve girdiği her yeni muhitte büyük ilgi görmüş ve yeniden şekillenmiştir. Bu tez çalışmasında araştırmacılarca Doğu (Orta Asya) gurubu içende değerlendirilen Türkmen Köroğlu Destanı'nın Annagulı Nurmemmet'in“Göroğlu Türkmen Halk Destanı”ile Mustafa Arslan'ın“Köroğlu Destanı'nın Türkmen Versiyonu Üzerinde Mukayeseli Bir Çalışma”adlı iki metin üzerinde durulmuştur. Her iki metin de Türkiye Türkçesine aktarılmış olup bunların ilki otuz, ikincisi ise yirmi koldur. Çalışma“Giriş”,“İnceleme”ve“Sonuç”bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, Köroğlu Destanı'nın teşekkülü, yayılma sahaları ve Türkmen Köroğlu Destanı hakkında bilgi verildikten sonra Köroğlu üzerine yapılan çalışmalar tanıtılıp Türkmen Köroğlusu'nun genel özellikleri üzerinde durulmuştur. İnceleme kısmında metinlerin tamamı epizotlarına göre özetlenmiş olup Stith Thompson'un altı ciltlik Halk Edebiyatı Motif İndeksi (Motif Index of Folk-Literature) adlı kataloğu esas alınarak motif tespiti ve tasnifi yapılmıştır. Şiirler başlığı altında ise anlatıda geçen şiirlerin şekil ve muhteva özellikleri tablo halinde sunulduktan sonra, çalışma sonuç ve kaynakça bölümüyle sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Köroğlu Epic, which has existed for centuries in the Turkish oral culture, has spread to a large geographical area and every new region has attracted great attention and has been reshaped. In this thesis, the researchers evaluated the East (Central Asia) group internally of the Turkmen Köroğlu Epic Annagul Nurmemmet's“Göroğlu Turkmen People's Epic”and Mustafa Arslan's“A Comparative Study on the Turkmen Version of the Köroğlu Epic”were discussed. The study consists of“Introduction”,“Review”and“Conclusion”sections. In the introduction, after the information about the formation of Köroğlu Destanı, the spreading fields and the Turkmen Köroğlu Epic, the studies on Köroğlu were introduced and the general features of Türkmen Köroğlusu. In the review section, all the texts are summarized according to their episodes and motif detection and classification were made based on Stith Thompson's six-volume catalog called Motif Index of Folk-Literature. In the case of poems under the heading, the shape and content characteristics of the poems in the narration are presented in a table and then the study is concluded with the result and bibliography section.