Türkmen Dağı'nın vejetasyon coğrafyası
Geography vegetati̇on of the Turkmen Mauntain
- Tez No: 417812
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ EKİNCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Türkmen Dağı, Ekoloji, Vejetasyon, Türkmen Mountain, Ecology, Vegetation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 281
Özet
İnceleme sahası, Ege ve İç Anadolu Bölgeleri'nin birbirinden ayıran İç Batı Anadolu Eşiği üzerinde, Kütahya ve Eskişehir il sınırları dahilinde yer alır. Bu doktora tez çalışmasının başlıca amacı Türkmen Dağı'nın ekolojik yapısını ve vejetasyona ait özelliklerini ortaya koymaktır. Ekosistem özellikleri bakımından geçiş sahası olma özelliği taşıyan Türkmen Dağı dikkat çekici bir alandır. Kütle üzerinde iklimsel koşullar, yükselti ve bakıya göre değişiklik gösterir. Bitki örtüsü bu iklimsel koşullardan etkilenmekle beraber, tür çeşitliliği ve dağılış bakımından da saha genelinde farklılıklar arz eder. Bu Doktora tez çalışması giriş ve sonuç bölümleri hariç üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde sahanın genel ekolojik özellikleri, örnek olarak: İklim, jeomorfoloji ve toprak özellikleri saptanmıştır. İkinci bölümde bitki örtüsünün dağılışı değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise bitki örtüsü ve insan faaliyetleri arasındaki ilişkiler ortaya konulmuştur. Sahadaki arazi degredasyonu ve derecesi değerlendirilmiştir. Çalışmada 1/25000 ölçekli topografya paftaları, amenajman haritaları ile uydu görüntüleri kullanılmıştır. Bu veriler arazi çalışmaları ile desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The investigation area is located Ege and İç Anadolu Regions and within the boundaries of the city of Kütahya and its district of Eskişehir. Main aim of this study is to determine the properties of vegetation in the area. Which is the transition in terms of the field ecosystem features a remarkable Turkmen Mountain area. Climatic conditions on the mass, altitude and vary depending on maintenance. Although affected by this climatic conditions of the plant cover, species diversity and varies across the field in terms of distribution. The thesis consists of three parts, except parts of the introduction and result. General ecology features such as climate, geomorphology and soil characteristics, affected factors on vegetation have explained in the first section. The second section has assessed of the vegetation distribution. Relations between vegetation and human have been determined and the degree of land degradation in the field have evaluated in the third chapter. 1 / 25000 scale topographic maps, satellite images and forest Management plans, Meteorological data have used and these data were supported by field studies.