İmalat sektöründe nitelikli eleman istihdamında yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri Konya sanayi araştırması
Problems related to qualified element in manufacturing sector, solution proposals & Konya industry research
  1. Tez No: 488682
  2. Yazar: ÜMİT ÜNSAL AZILIOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİROL BÜYÜKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: vocational education, manufacturing industry, national, education, system
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Teknolojik gelişmelerin her geçen gün artması ile küreselleşme daha hızlı bir boyut kazanmaktadır. Artık rekabetçi piyasalarda sınırlar ortadan kalkmış ve ülkeler arası rekabet önemli bir boyut kazanmıştır. Bilgi ve teknolojik gelişmelerin hızla ilerlemesi ile rekabet üstünlüğü nitelikli işgücüne göre değişim göstermektedir. Dünyanın gelişmiş ülkeleri, ihtiyaç duyduğu alandaki nitelikli işgücünü yetiştirmek için eğitim sistemini buna göre düzenlemekte ve eğitim sisteminde sürekli güncellemeler yaparak yeniden amacına uygun şekilde revize etmektedir. Birçok alanda hızlı bir gelişim ve değişimlerin yaşandığı günümüzde, bu gelişmelere ayak uydurabilmek ülkelerin yüksek nitelikteki işgücü yetiştirmesi ile mümkün almaktadır. Ülkemiz bu rekabetçi ve teknolojik gelişmelerin süratle ilerlemiş olduğu dönemde uluslararası rekabet üstünlüğü sağlamak ve gelişmişlik seviyesini daha da artırmak ve ihtiyaç duyduğu işgücünün temin edilmesi için mesleki eğitim sisteminin etkin bir şekilde incelenmesi gerekmektedir. Bu çalışmada; ülkemiz sanayisi ile mesleki eğitim sistemi arasındaki ilişki mesleki ve teknik eğitim odağında incelenmiştir. Mesleki eğitimde sanayi sektörünün beklentileri ele alınmıştır. Mesleki eğitim sisteminin etkin ve verimli olabilmesi için öncelikle sektörün ihtiyaçlarının analiz edilmesi ve bu ihtiyaç analizi doğrultusunda bir eğitim programı hazırlanarak sektörün ihtiyaç duyduğu niteliklere sahip bireyler yetiştirmek önem arz etmektedir. Bu çalışmada firmalar ile yapılan mülakatlar neticesinde Konya Sanayisinin mesleki eğitim sistemi hakkında mevcut durum analizi çıkartılmış ve sektörün bekletenlerini karşılayacak çözüm önerileri ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
With technological developments increasing day by day, globalization gains a more rapid dimension. Borders are now left at competitive markets and competition between countries has gained an important dimension. With the rapid progress of information and technological developments, competition superiority changes according to qualified workforce. The world regulates the education system in order to train the skilled workforce in the developed countries where it needs, and revises the educational system accordingly by constantly making updates. Many areas are able to keep pace with these developments in today's fast-paced and changing world, which is made possible by the high-quality labor force cultivation of countries. The vocational education system needs to be studied effectively in order to provide the labor force needed to provide international competitiveness and further increase the level of development in the period in which our country has progressed rapidly in these competitive and technological developments. The aim of this study is to investigate the relationship between the industry of our country and the vocational education system and the expectations of the industry sector in vocational education. In order for the vocational education system to be effective and productive, it is important to analyze the needs of the sector first and prepare a training program in line with this need analysis and train the individuals with the qualities required by the sector. As a result of the interviews conducted with the firms in this study, the current situation analysis about the vocational education system of Konya Industry has been analyzed and a solution proposal has been unveiled that will meet the industry's expectation