Zayıflama kliniğine başvuran bireylerin bitkisel destek ürünleriyle ilgili bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi
Assessment of the knowledge and attitudes of individuals ,who apply to weight loss clinic ,related to herbal supplement products
- Tez No: 488723
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜVEDDET EMEL TÜFEKÇİ ALPHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Fitoterapi, Bitki, Zayıflama, phytotherapy, herbal, weight-loss
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma, zayıflama kliniğine başvuran bireylerin, bitkisel destek ürünleri hakkındaki bilgilerini ve bu ürünlere karşı tutumlarını tespit etmek amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Çalışma, Aralık 2016 – Ocak 2017 tarihleri arasında BC-FORM Diyet Polikliniği'ne başvuran 150 kişinin katılımı ile yapılmıştır. Katılımcılara bu araştırma için özel olarak geliştirilmiş bir anket uygulanmıştır. Çalışmaya katılan danışanların yaş ortalaması 37,09'yıldır. Çalışmaya katılanların %36'sı(54 kişi) erkek , %.64'ü (96kişi) kadındır. Çalışmaya katılan danışanların %48,6'sı bitkisel ürünlerle tedaviye ilgili oldukları ve uyguladıkları belirlenmiştir. Hastaların demografik verilerine göre bitkisel ürün kullanımı açısından anlamlı fark bulunmamıştır. Tanısı konmuş hastalığı olan ve olmayan hastalar karşılaştırıldığında bitkisel ürün kullanımı açısından anlamlı fark saptanmıştır. Bu çalışma sonunda katılımcılarının büyük çoğunluğunun bitkisel ürünlere karşı ilgisinin olduğu fakat bu konuda yeterince bilgi sahibi olmadıkları saptanmıştır. Özellikle katılımcıların büyük çoğunluğu bu ürünlerden medya/internet aracılığıyla haberdar olduğunu dile getirmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was planned and conducted in order to determine the level of knowledge of the individuals who apply to the weight-loss clinic, about the herbal supplements and their attitudes towards these products. The study was performed between December 2016 and January 2017 with the participation of 150 persons who applied to BC-FORM Diet Polyclinic. A specially developed questionnaire was implemented for the participants. The average age of the clients in the study was 37,09. 36% of the participants is male and 64% is female. It was identified that 48,6% of the clients in the study was interested in and used the therapy with herbal products. Demographical data of the patients showed no significant difference in the use of herbal products. Significant difference was found in terms of herbal product usage when patients with and without a diagnosed illness. This study suggests that a vast majority of the patients are interested in herbal products but are not knowledgeable about them as necessary. Particularly, a great majority of the participants expressed that they heard about these products via media/internet.