Yoğun bakımda çalışan sağlık çalışanlarının izolasyon uyum düzeyleri
Isolation compliance levels of health care workers working in intensive care
  1. Tez No: 488739
  2. Yazar: LALE DEMİRKOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN KANAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane İnfeksiyonu, İzolasyon, Özel Hastane, Yoğun Bakım Çalışanları, Hospital Infections, Isolation, Private Hospital, Intensive Care Employees
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Hastanelerdeki bakım kalitesinin en önemli göstergesi olarak kabul edilen hastane infeksiyonları, hastanın yoğun bakımdaki ve hastanedeki yatış süresinin uzamasına, morbidite, mortalite ve tedavi maliyetinin artmasına neden olmaktadır. Hastaneye yatan hastaların sadece %5-10'u yoğun bakım ünitelerinde tedavi görmesine karşın, tüm hastane infeksiyonlarının %20-25'i bu ünitelerde gelişmektedir. Yoğun bakım ünitesinde hastane infeksiyonlarının önlenmesi hastanın üniteye kabulü ile birlikte başlayan bir süreçtir. İzolasyon kurallarına uyulması ile bu sürecin önlenebilirliği sağlanabilmektedir. Tez çalışmamızda izolasyon uyum ölçeği kullanılarak yoğun bakım infeksiyonlarının minimizasyonu sağlanması hususunda 108 sağlık çalışanı üzerinde yapılan ankete göre analizler değerlendirildiğinde sağlık çalışanının mesleki deneyimi arttıkça çalışan ve hasta güvenliği, çevre kontrolü tutumlarının arttığı, lisans mezunlarının çalışan ve hasta güvenliği tutumu diğerlerine göre daha yüksek olduğu, aynı kurumda 6 yıl ve üstü süredir çalışanların bulaşma yolu tutumu diğerlerine göre daha fazla iken 4-5 yıldır kurumunda çalışanların çalışan ve hasta güvenliği, izolasyon önlemlerine uyum tutumu diğerlerine göre daha fazla olduğu, Kardiyovasküler cerrahi yoğun bakımda çalışanların bulaşma yolu, çalışan ve hasta güvenliği, çevre kontrolü, izolasyon önlemlerine uyum tutumları diğerlerine göre daha yüksek olduğu belirlendi. İnfeksiyon kontrol komitesinin hastanelerde etkin olarak çalışması ve hastane yönetiminin komite kararlarını desteklemesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Hospital-acquired infections (HAI) are considered as the most important indicator of the quality of care given in hospitals. Hospital-acquired infections cause prolonged intensive care unit (ICU) and hospital stay, high morbidity and mortality rates, as well as increased medical expenses. Even though the percentage of patients who are located in ICU is only 5-10 %, 20-25 % percent of the whole infections develop in this unit. Preventing hospital-acquired infections is a process that starts the moment when the patient is accepted to the ICU. It is possible to prevent hospital-acquired infections by following the rules for isolation precautions. In this project, using a compliance scale for isolation, a survey regarding the minimization of intensive care unit infections with 108 healthcare employees was conducted. According to the results of this survey, it is found out that the more experienced the healthcare workers are, the more worker and patient safety is observed. For instance, college graduate healthcare workers are more careful in worker and patient safety, those who have been worked in the same hospital for 6 and more years have a better attitude for isolation precautions, those who have been working in the same hospital for 4-5 years have better attitudes for worker and patient safety and compliance with isolation precautions, those who work in cardiovascular intensive care unit have better compliance with procedures concerning worker and patient safety, environmental infection control, and isolation precautions. Based on the results of this study it is strongly recommended that the infection control committees in the hospitals operate more effectively, and hospital managements support the decisions made by the committee.