Hemşirelerde örgütsel adalet, iş tatmini ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkilerin incelenmesi: üniversite hastanesi örneği
Investigation on the relationship between organizational justice, job satisfaction and organizational administration in nurses: example of university hospital
  1. Tez No: 488742
  2. Yazar: FATMA UMUTLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELEK ASTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel adalet, örgütsel bağlılık, iş tatmini, aracılık etkisi, Organizational justice, organizational commitment, job satisfaction, mediation effect
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlıkta Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu çalışmada sağlık çalışanlarının iş tatmininde, örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık etkilerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bunun için öncelikle örgütsel adaleti, örgütsel bağlılığı ve iş tatminini etkileyen faktörler ele alınmış ve ardından aralarındaki ilişkiler sorgulanmıştır. Ayrıca örgütsel bağlılığın, örgütsel adalet ile iş tatmini arasında aracılık rolü üstlenip üstenmediğinin belirlenmesi de araştırma kapsamındadır. Çalışma üniversite hastanesi örneği olarak planlandığından, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi hastanesinde görev yapmakta olan sağlık çalışanlarını temsilen hemşireler anakütle olarak belirlenmiş ve kümeleme örneklemesi yöntemiyle 200 çalışan hemşire örneklemi elde edilmiştir. Veri toplama aracı olarak; kişisel bilgi formu, Örgütsel Adalet Ölçeği, Örgütsel Bağlılık Ölçeği ve Minnesota İş Tatmini Ölçeği kullanılmıştır. Ölçeklerden hem toplam puanlar hem de alt boyut puanları elde edilerek ayrı ayrı analizler yapılmıştır. Araştırmanın hipotezlerini sınamak için Bağımsız Örnek t Testi, Varyans Analizi, Korelasyon Analizi ve Regresyon Analizi ve Sobel Testinden yararlanılmıştır. Yapılan analizler sonucu tüm toplam puanlar ve alt boyut puanlarında farklılığa neden olan faktörler belirlemiş, puanlar arası ilişkilerin anlamlı olduğu gözlenmiştir. Bununla birlikte, iş tatmini üzerindeki etkilerin incelenmesi için örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık düzeyleri oluşturularak, farklılıklar incelenmiş ve hemşirelerin iş tatmini puanlarının örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık düzeylerine göre farklılaştığı gözlenmiştir. Bu sonuçlar örgütsel bağlılığın aracılık rolünün incelenmesi gerektiğini ortaya koyduğundan, Regresyon Modellerinin tahmini ile Sobel Testi yapılmış ve örgütsel bağlılığın örgütsel adalet ile iş tatmini arasında kısmi aracılık etkisine sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to reveal the effects of organizational justice and organizational commitment in job satisfaction of health professionals. For this, firstly factors affecting organizational justice, organizational commitment and job satisfaction were discussed and then the relations between them were questioned. The research also includes determining whether organizational commitment plays an intermediary role between organizational justice and job satisfaction. Since the study was planned as an example of a university hospital, the nurses representing the medical staff working at the hospital of the Istanbul University Faculty of Medicine were determined to be homeless and 200 working nurse samples were obtained by clustering sampling method. As a data collection tool; personal information form, Organizational Justice Scale, Organizational Commitment Scale and Minnesota Job Satisfaction Scale. Both the total scores and the sub-dimension scores were obtained from the scales and analyzed separately. Independent Sample t Test, Variance Analysis, Correlation Analysis, Regression Analysis and Sobel test were used to test hypotheses of the research. The results of the analyzes revealed that the factors causing the difference in all the total scores and sub-dimension scores were determined and the scores were significant. However, organizational justice and organizational commitment levels were examined for examining the effects on job satisfaction, differences were examined, and job satisfaction scores of nurses were found to differ according to organizational justice and organizational commitment. Since these results show that the mediating role of organizational commitment needs to be examined, the Sobel Test was conducted with the prediction of Regression Models and organizational commitment was found to have a partial mediating effect between organizational justice and job satisfaction.