Kadınlara zayıflama diyetlerinde verilen kalsiyum içeren besinlerin kilo kontrolünde etkisi
The effects of weighing cases in weight loss in women's weight control
  1. Tez No: 488744
  2. Yazar: AZMİ YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. MÜVEDDET EMEL TÜFEKÇİ ALPHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Kalsiyum, Süt ve süt ürünleri, Zayıflama, Calcium, Milk and dairy products, Slimming
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırma Gaziosmanpaşa Ortomedica Hastanesi Beslenme ve Diyet Polikliniğine zayıflama amacıyla başvuran 60 kadın olgu üzerinde yürütülmüştür. Bu çalışma; farklı kalsiyum kaynağı ve içeriklerine sahip zayıflama diyetlerinin ağırlık kaybı, bel-kalça çevresi, vücut yağı oranı ve yağsız vücut kütlesindeki değişiklikleri saptamak amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya obezite dışında herhangi bir sağlık problemi olmayan ve beden kütle indeksi (BKİ) >25 kg/m2olan kişiler dahil edilmiştir. Gebe, emzikli, Tip 1, Tip 2 DM tanısını almış olanlar, zayıflamaya yönelik ilaç kullananlar, endokrin, hepatik, renal bir hastalığı olanlar çalışma grubuna alınmamıştır. Bu araştırmada, olgular 15 kişiden oluşan dört gruba ayrılmış ve çalışma kapsamında olgular için dört ayrı beslenme program uygulanmıştır: 1.Grup(n=15): %55 karbonhidrat, %15 Protein, %30 yağ oranı ile az yağlı süt ve süt ürünlerinden oluşan 800 mg kalsiyum, 2.Grup (n=15): %55 karbonhidrat, %15 Protein, %30 yağ oranı ile tam yağlı süt ve süt ürünlerinden oluşan 800 mg kalsiyum, 3.Grup(n=15): %55 karbonhidrat, %15 Protein, %30 yağ oranı ile az yağlı süt ve süt ürünlerinden oluşan 1500 mg kalsiyum, 4.Grup (n=15): %55 karbonhidrat, %15 Protein, %30 yağ oranı ile tam yağlı süt ve süt ürünlerinden oluşan 1500 mg kalsiyum içeren zayıflama diyeti uygulanmıştır. Çalışmaya katılan kişilerin genel özelliklerini, beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite durumlarını belirlemek amacıyla oluşturulan anket formu diyetisyen eşliğinde doldurulmuştur. Kişilerin günlük kalsiyum tüketimi, günlük besin tüketim kaydı alınarak belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, Süt ve ürünlerinin içerdiği kalsiyumun ve/veya diğer besin öğelerinin enerji dengesini değiştirmeye katkıda bulunarak, BKİ'nin, vücut ağırlığının, vücut yağının, bel, kalça çevresinin düzenlemesinde rol oynadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out on 60 women who applied to Gaziosmanpaşa Ortomedica Hospital Nutrition and Diet Polyclinic for the attenuation. This work; weight loss, waist-hip circumference, body fat ratio and lean body mass of weight-loss diets with different calcium sources and contents. Subjects who had no health problems other than obesity and whose body mass index (BMI) was> 25 kg / m2 were included in the study. Pregnant, lactating, Type 1, Type 2 Those who have received DM, those who use drugs for weakening, those with endocrine, hepatic, renal disease were not included in the study group. In this study, four groups with 15 cases were divided and four different nutrition programs were applied for the cases in the study: Group 1 (n = 15): 55% carbohydrates, 15% protein, 30% fat and low fat milk 800 mg calcium, Group 2 (n = 15): 55% carbohydrate, 15% Protein, 800 mg calcium consisting of whole milk and milk products with 30% fat, Group 3 (n = 15): 55% carbohydrate, 1500 mg of protein consisting of 15% protein, 1500 mg of low-fat milk and dairy products with 30% fat, 4 groups (n = 15): 55% carbohydrates, 15% protein, mg calcium diet. A questionnaire was prepared in order to determine the general characteristics, nutritional habits and physical activity status of the participants. The daily calcium consumption of the subjects was determined by recording the daily food consumption. A questionnaire was prepared in order to determine the general characteristics, nutritional habits and physical activity status of the participants. The daily calcium consumption of the subjects was determined by recording the daily nutrient consumption. As a result of the research, it can be said that BMI plays a role in regulation of body weight, body fat, waist, hip circumference by contributing to changing the energy balance of calcium and / or other nutritional items contained in milk and its products.