Doğum ağrısında transkutaneal elektriksel sinir stimülasyonunun (TENS) etkinliği
The Effect of transcutaneal elektrical nerve stimulation on labour pain
- Tez No: 48877
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İNCİ AKARCALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Physical Medicine and Rehabilitation, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Labour, labour pain, pain management, TENS
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Doğum ağrısı, kadınlara endişe, korku ve kaygı hissettiren en akut ağrı olarak tanımlanır. Doğum ağrısının giderilmesinde obstetrik alanda kullanılan yöntemler genellikle invaziv olup anne ve bebek üzerinde değişik derecelerde yan etkilere sahiptir. Doğum ağrısının giderilmesinde TENS'in etkinliğini araştırmak amacıyla yapılan çalışmaya Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'ne doğum yapmak üzere başvuran toplam 30 olgu alınmıştır. Olguların 15'ine doğum süresince TENS, 15'ine ise placebo TENS uygulanarak, TENS ve placebo TENS'in doğum ağrısı, doğum süresi ve doğum sonuçlan üzerindeki etkileri karşılaştırılmıştır. Çalışmanın sonucunda, Visual Analog Skalası (VAS) ile değerlendirilen ağrı şiddetleri açısından her iki grup arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Niteliksel ağrı değerleri açısından gruplar karşılaştınlıdığında tepkisel ağrı puanlan arasındaki fark doğumun I. devresinin 3. fazında ve II. devrede, TENS grubu lehine anlamlı bulunmuştur (p0.05). | Olgulann bebeklerinin 1. ve 5. dakikalardaki Apgar skorlarından elde edilen sonuçlarda da her iki grup arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Elde edilen bu sonuçlar, TENS'in placebo TENS'e göre belirgin bir üstünlüğü olmadığını göstermektedir. Doğumun ilk devrelerinde TENS analjezisi ile ağn şiddeti bir miktar kontrol altında tutulabilirken, I. devrenin geç fazı ve II. devrede TENS'in yetersiz kaldığı ve ek analjeziye gereksinim duyulabileceği sonucuna vanlmışıtr. Anahtar Kelime : Doğum, doğum ağrısı, ağn tedavisi, TENS. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Labour pain is described as the most acute pain which makes women feel anxious, frightened and troubled. The methods used in the obstetric wards while trying to relieve the labour pain, are usually invasive and have side effects at different degrees on the mother and baby. This study was carried out on 30 pregnant women during labour at Dr. Burhan Nalbantoğlu Hospital with the aim of investigating the efficacy of TENS at delivery. During the labour, TENS was applied to 15 of the subjects and placebo TENS was applied to the other 15. Comparisons were then made between the effects of TENS and placebo TENS on the results of labour pain, labour duration and labour outcomes. As a result of the study, no significant difference (p>0.05) was found between the two groups in relation to intensity of pain which as evaluated by the Visual Analogue Scale (VAS). I When we compared the groups according to their qualified pain values, we observed that the difference between the reactive pain scores became significant (p0.05). There were no significant difference in Apgar scores between the two groups at first and fifth minutes. The results that were obtained, showed that TENS had no superiority over placebo TENS. We arrived at the conclusion that while the pain degrees were under control with TENS analgesia at the first stage, an additional analgesia may seem necessary at the late phase of the first stage and the second stage due to inadequacy.