Avrupa Birliği ile etkileşim sürecinde Türkiye'de yerel yönetimlerde yerelleşme eğilimleri ve demokratik katılım
İn the process of i̇nteraction with European Union, the leaning of localization i̇n local governments of Turkey and democratic participation
  1. Tez No: 488801
  2. Yazar: ALPASLAN YİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERKAN DEMİRAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Avrupa Birliği, Küreselleşme, Yerelleşme, Yönetişim, Katılımcılık, Local Governments, European Union, Globalization, Decentralization, Governance, Participation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Dünyada son zamanlarda küreselleşme olgusuyla yerel yönetimlerin varlık nedenleri olarak ileri sürülen faktörlerin çok büyük bir kısmı süreç içerisinde anlamlarını ve önemlerini yitirmişlerdir. Ancak yerel yönetimlerin yerel demokrasi okulu olma işlevi hiçbir zaman anlamını ve önemini yitirmemiştir. Ancak bunun sağlanabilmesi için halk katılımının temsili demokrasinin çok ötesinde bir düzeye yükseltilmesi de kaçınılmaz görünmektedir. 1980'lerde yeni kamu yönetimi hareketi ile başlayan ve 1990'larda yeni kamu işletmeciliği ile süren anlayış özellikle yönetişim düşüncesinde kendini somutlaştırmıştır. Fakat merkeziyetçiliğin Fransız kamu yönetiminin etkisiyle çok güçlü olduğu Türkiye'de bu etkilerin görülmesi hızlı olmamıştır. Bu noktada en önemli katalizörün Avrupa Birliği'nin yerelleşmeye bakış açısının olduğunu görmekteyiz. Türkiye hiçbir zaman Avrupa bütünleşmesinin dışında yer almak istememiştir. Bu nedenle küreselleşme ve demokratikleşme sürecinin de etkisiyle kendi kurumlarını yenileyen Türkiye için Avrupa Birliği'nin yönergeleri Türkiye'nin çağdaş medeniyet seviyesine ulaşması için gerekli ve önemli bir etkendir. Bu çalışmamızda Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliği için gerçekleştirmesi gereken uyum reformlarının Türk yerel yönetimler üzerindeki yarattığı yerelleşme ve demokratik katılım etkileri üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
Recently in the world, with the concept of globalization, a big part of the factors that has been presented as the reasons for the existence of local administrations has lost its meaning and importance during the process. However, the function of local administrations being a local democracy school has never lost its influence and its meaning. Nonetheless, it seems inevitable to boost the participation of people beyond the level of representative democracy. The understanding of the new public administration movement started in the 1980s and continued with the new public enterprise movement in 1990sembodied itself especially in the concept of administration. However, in Turkey which the centralization is dominant as a result of French local administration, those impacts have not been seen immediately. At that point, it could be seen that the most effective catalyzer is the European Union's (EU) point view of localization. Turkey has never wanted to be outside of the EU's unification. Therefore, as also a result of globalization and democratization period, the EU's instructions are necessary and significant factors to reach the level of contemporary civilization for Turkey which has renewed its own institutions. In this study, it is dwelled on the effects of adaptation reforms, which Turkey needs to actualize to become a member of the EU, on localization and democratic participation.