Modern dönem Türkçe tefsirlerinde Ehl-i Kitab'ın son peygambere ve kitaba imanı meselesine mukayeseli bir yaklaşım.
A comparative approach to the issue of the faith on the last prophet and the book in the Turkish interpretations of the people of the book at modern ages.
- Tez No: 488807
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET ALTAYTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ehl-i kitap, Tibyan Tefsiri, Çağdaş Tefsir, Modern Dönem, Son Peygamber, People of the Book, Tibyan Interpretation, Contemporary Interpretation, Modern Period, The Last Prophet
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Modern dönemde dinin kaynak metinlerini okuma konusunda geliştirilen yeni usullerin tatbiki sonucunda, ilim geleneğimizde belli bir şekle kavuşan birçok mesele yeniden tartışma konusu yapılmış ve farklı bir takım neticelere ulaşılmıştır. Bu tartışmalar zamanın değişmesiyle hükme de tesir eden muamelât sahasıyla sınırlı kalmamış, ilim geleneğimizde sabit görülen bazı ibadet hatta akait meselelerine de sirayet etmiştir. İşte bu bağlamda tartışılan konulardan biri de Yahudi ve Hıristiyanların hidayet üzere olmak ve necata erişmek bakımından son peygambere ve kitaba iman etmelerinin zorunlu olup olmadığı meselesidir. Elbette bu alanda yapılan farklı çalışmalar mevcuttur. Fakat bu meselenin isabetli bir çözüme kavuşturulması için modern dönemdeki tarihi kırılma noktalarının isabetle tespit, teşhis ve tahlil edilmesinin önemi izahtan varestedir. İşte bu tezde, geleneksel yaklaşım çerçevesinde telif edilen iki tefsir ölçü alınarak, son 40 yıl içinde kaleme alınan iki önemli tefsirdeki bahsi geçen meseleye dair ayetlerin yorumundaki kırılma noktaları tespit ve tahlil edilecektir. Tez, giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde Ehl-i kitap hakkında kısaca bilgiye değinildikten sonra yazarlarımızın hayatları ve eserleri hakkında bilgi verilmektedir. Birinci bölümde genel olarak peygamberlere iman konusu ve kelam ekollerinin nübüvvet konusundaki görüşleri ele alınmıştır. İkinci bölümde ise Ehl-i kitabın son peygambere ve kitaba imanı meselesine, ikisi klasik, ikisi de modern dönemde yazılmış tefsirler arasında mukayese yapılmış, modern dönemde Kur'ân yorumlarında meydana gelen değişiklikler ortaya konulmuş ve tahlillerle sonuca ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of the application of the new methods developed for reading the texts in religious sources at modern age, many important issues shaped in our traditional science have become a matter of debate and different results have been obtained. These discussions have enured not only the provisional but also the traditional principles of worship and faith processes. One of the topics under discussion at this respect is whether it is an obligation or not for the Jewish people and the Christians to believe in the last prophet and the book for salvation.There are different studies at this field. However, it is essential to find out, diagnose and analyse the breaking points in history to gain the best solution for this issue. In this thesis, the interpretations of Koran verses written in last forty years located in two important Koran interpretations and the breaking points on the underlying issue are going to be identified and analysed. This thesis consists of the introduction, two other sections and the conclusion. In the introduction part, some brief information has been given on the people of the book and the life stories and the works of our writers. Their ideas on the belief in the prophets and the prophecy as a job have been discussed in the first part. In the second part, together with the analysis on the issue of the belief of the people of the book on the last prophet and the book, a comparison has been made between the two interpretations written in the classical age and the modern one and the differences occured in the Koran interpretations in the modern age have been presented and some results have been obtained through analysis.