Türkiye'nin Türk Cumhuriyetleri ile ticari ilişkilerinin analizi
Analysis of commercial relations of Turkey and Turkic Republic
  1. Tez No: 488873
  2. Yazar: HURİYE SARIALİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YALÇIN SARIKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Foreign Trade, Turkic Republics
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu tezde, Türkiye'nin Türk Cumhuriyetleri ile (Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan) ticari ilişkileri analiz edilmektedir. Bu devletlerin hepsi eski Sovyet Cumhuriyetleri olup özellikle üçünde çok zengin hidrokarbon rezervleri bulunmaktadır. Türkiye'nin dil, din, kültür temelli tarihi yakınlığı bulunan bu devletlerle ticari ilişkileri; özellikle son yıllardaki eğilimi, toplam dış ticaret hacmindeki payı, ticarete konu malların nitelikleri bakımından incelenmiştir. Ayrıca bu cumhuriyetlerin dış ticaret hacimlerinde Türkiye'nin yeri de ayrıntılı olarak tahlil edilmiştir. Çalışmada, dış ticaretin iktisat teorisi içindeki yeri, merkantilizmden yeni teorik yaklaşımlara kadar temel esaslarıyla anlatılmakta, Türkiye'nin dış ticareti hakkında genel bilgiler sunulmakta ve Türk Cumhuriyetleri ile dış ticaret ilişkileri yukarıdaki çerçevede analiz edilmektedir. Dünya ekonomisinin günden güne Asya ağırlıklı hâle gelmesi yanında, Türkiye'nin artan enerji ihtiyacının da Türkiye'yi, Asya'da özellikle Kafkasya-Türkistan bölgesinde daha sağlıklı ve verimli ticari ilişkiler geliştirmeye mecbur ettiği bu tezin sonuçlarından biridir. Bu devletlerin bağımsızlıklarının üzerinden geçen 25 yıla ve tarihî-kültürel yakınlık temelli söylemlere rağmen, Türkiye'nin bu devletlerle ticarî ilişkilerinin diğer ülke gruplarıyla (AB, Ortadoğu vb.) ilişkilere kıyasla oldukça geride olduğu tespit edilmiştir. Bu sorunun giderilmesi ve dış ticaret hacminin artması, karşılıklı olarak bu devletlerin de yapılan ticaretten mümkün olan en ileri düzeyde yararlanabilmesi için bazı öneriler de tezde mevcuttur.
Özet (Çeviri)
Within this thesis, the trade relations of Turkey with Turkic Republics (Azerbaijan, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Uzbekistan and Turkmenistan) are being analyzed. All of those states are former Soviet Republics and especially three of them have rich hydrocarbon reserves. Turkey's trade relations with those states which share linguistic, religion and cultural based historical affinity has been examined through the trends in recent years, its percentage in total foreign trade, sorts of goods which are exchanged. Besides, Turkey's share in foreign trade volumes of those republics has been analyzed in detail. Within the work, the place of foreign trade in theories of economics is being expressed with basic principles from mercantilism to the new theoretical perspectives; general information about Turkey's foreign trade is forwarded and her trade relations with those republics have been analyzed within this scope. It is one of the results of this thesis that; besides the reality that World economy is going much more Asia weighted day by day, the growing energy necessity of Turkey as well obliges her to develop healthier and more productive trade relations in Asia especially in Caucasus-Turkestan region. Despite the 25 years that passed over the independencies of those states and despite the rhetoric based on historical-cultural affinity, it is determined that Turkey's trade with those republics is at pretty low level when compared with other state groups (EU, Middle East etc.). There are some suggestions in this thesis, in order to overcome this problem and increase the trade volume and mutual beneficiation of those states as much as possible.