Türkiye'nin Türk Cumhuriyetleriyle ticari ilişkilerinin iyileştirilmesi üzerine bir araştırma
A research on the improvement of Türkiye's trade relations with the Turkic Republics
- Tez No: 950383
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTUĞ SÖZÜER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Türk Cumhuriyetleri, Dış Ticaret, Ekonomik İş Birlikleri, Türkiye, Turkic Republics, Foreign Trade, Economic Partnerships
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Ab Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye ile Türk Cumhuriyetleri arasındaki ticari ilişkilerde mevcut durumu tespit etmek ve gelecekte nasıl daha iyi olabileceğine dair bir değerlendirme yapmaktır. Çalışmanın ilk bölümünde, Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri arasındaki tarihsel bağlar ele alınmış, ardından Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan gibi Türk Cumhuriyetleri kısaca tanıtılmıştır. Devamında, TÜİK verileri doğrultusunda söz konusu ülkelerin genel dış ticaret yapısı analiz edilmiş ve her bir ülkenin Türkiye ile olan ticaret ilişkileri ayrıntılı biçimde incelenmiştir. Araştırma bölümünde ise konuya dair uzman görüşlerine başvurulmuş, bu kapsamda hazırlanan 10 soruluk açık uçlu anket, alanında uzman 11 kişiye uygulanmış ve elde edilen veriler nitel yöntemlerle değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçları, Türkiye ile Türk Cumhuriyetleri arasındaki ticari ilişkilerin gelişiminde karşılaşılan başlıca sorunların lojistik altyapı eksiklikleri, dijitalleşme düzeyinin yetersizliği, para transfer sistemlerinin sınırlılıkları, demiryolu taşımacılığına yönelik yatırımların yetersizliği ve çifte vergilendirme uygulamaları olduğunu ortaya koymuştur. Bu bağlamda, söz konusu sorunların giderilmesi yönünde yapılacak yapısal reformların ve stratejik yatırımların, Türkiye-Türk Cumhuriyetleri ticari ilişkilerinin daha etkin ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasına katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to identify the current state of trade relations between Türkiye and the Turkic Republics and to provide an evaluation of how these relations can be improved in the future. The first part of the study addresses the historical ties between Türkiye and the Turkic Republics, followed by a brief introduction of countries such as Azerbaijan, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Uzbekistan, and Turkmenistan. Subsequently, based on data from the Turkish Statistical Institute (TURKSTAT), the general foreign trade structures of these countries are analyzed, and their trade relations with Türkiye are examined in detail. In the research section, expert opinions on the subject were sought. To this end, an open-ended questionnaire consisting of 10 questions was administered to 11 field experts, and the collected data were evaluated using qualitative methods. The research findings reveal that the main challenges in the development of trade relations between Türkiye and the Turkic Republics include deficiencies in logistics infrastructure, insufficient levels of digitalization, limitations in money transfer systems, inadequate investments in railway transportation, and issues related to double taxation practices. In this context, it is assessed that structural reforms and strategic investments aimed at addressing these problems would contribute to making trade relations between Türkiye and the Turkic Republics more effective and sustainable.