Usûlî Dîvânı tahlili
Analysis of Usûlî Dîvân
- Tez No: 488872
- Danışmanlar: PROF. DR. BEYHAN KESİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Usûlî, Dîvân, Tahlîl, Şerh, Din, Tasavvuf, Cemiyet, İnsan, Tabiat, Usûlî, Collected Poems, Commentary, Analysis, Religion, Mysticism, Society, Man, Nature
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 373
Özet
Yüzyıl gerek siyasal alanda gerekse sanat ve edebiyatta zirveye ulaşılan, klasik edebiyatın tam manasıyla şekillendiği ve pek çok usta şairin nitelikli eserler bıraktığı verimli bir asır olmuştur. Bu yüzyılın yetiştirdiği önemli şahsiyetlerden biri de Rumeli coğrafyasında yetişen Usûlî'dir. Çalışmanın amacı, Usûlî'nin tek eseri olan divanını tahlil ederek edebî şahsiyetini ve dünya görüşünü ortaya koymaktır. Bu çalışmada Usûlî Dîvânı“Din, Tasavvuf, Cemiyet, İnsan ve Tabiat”başlıkları altında beş bölüme ayrılmış ve her bölümde ilgili mefhumlardan etraflıca incelenerek şairin şiir dünyasının kapıları aralanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The 16th Century was a fruitful period within Ottoman history during which politics, art, and literature had reached their peaks, and whereby both Classical Turkish literature in its very essence was shaped as well many a masterful poet had penned many a marvelous work. One of the most important of these bardic figures is the Balkan-reared poets Usûlî. The aim of this dissertation is to illustrate Usûlî's literary voice as well as world view through the analysis of his only known work: Usûlî Dîvânı (The Collected Poems of Usûlî). This study—akin to the poetry collection itself—has been divided into five sections: Religion, Mysticism, Society, Man, and Nature, and summons the lyrical realm of the poet by examining each of these five themes at length.