II. Dünya Savaşı'nın dönüm noktasında Türk dış politikası: 1943
Turkish foreign policy at the turning point of the World War II
- Tez No: 488892
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP KARACAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türk Dış Politikası, İkinci Dünya Savaşı, Adana Görüşmeleri, Kahire Konferansı, Tahran Konferansı, İsmet İnönü, Savaş Dışı Müttefiklik, Turkish Foreign Policy, The Second World War, Adana Meetings, Cairo Conference, Tehran Conference, Ismet Inonu, Non-Belligerent Alliance
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu tezde, Türkiye'nin İkinci Dünya Savaşı'nın kırılma noktası olan 1943 senesi içerisinde karşılaştığı dış politika meseleleri, bu meselelere yaklaşımı, Mihver ve Müttefik devletlerle olan ilişkileri ele alınmıştır. Böylelikle İkinci Dünya Savaşı'nda politik ve askeri hadiselerin en üst seviyeye ulaştığı bir dönemde Türkiye'nin takip ettiği politikayı ortaya koyarak, müttefiklerin Türkiye'yi savaşa sokma çabalarının karşısında nasıl bir yöntem ile direndiği anlatılmıştır. Bunun yanı sıra, 1943 senesinde gerçekleşen hadiseler ışığında Türkiye'nin İkinci Dünya Savaşı boyunca takip ettiği dış politikanın tarafsız olarak nitelendirilip nitelendirilemeyeceği de tartışmaya açılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the foreign policy issues that Turkey faced during the break-up point of the Second World War in 1943, the approach to these issues, and the relations with Axis and Allied powers were discussed. Thus, it is told how Turkey responded to the efforts of the Allies to put Turkey into the war, at a time when the influence of political and military events reached the highest level. On the other hand, in the light of events in 1943, it was also discussed whether the foreign policy which Turkey followed during the Second World War was neutral.