Hastane çalışanlarına uygulanan şiddet üzerine bir araştırma
A research on violence applied to hospital employees
- Tez No: 488922
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, sağlık, hastane çalışanları, Violence, health, health workers
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Hastaneler iş yoğunluğu ve çalışma koşullarına bağlı olarak stresin en fazla yaşandığı yerlerden biridir. İnsanların yoğun olarak bir arada olduğu ortamlarda ortam şartları, tutumlar, bireysel ihtiyaçlar veya empati yapamama gibi faktörlerden dolayı şiddet kaçınılmaz bir hal almaktadır. Sağlık personelinin ruhsal veya fiziksel rahatsızlık içerisinde bulunan hastalarla direk iletişim halinde olmaları sebebiyle, sağlık personeli şiddete en fazla maruz kalınan meslek grupları arasında yer almaktadır. Bu bilgiler dâhilinde araştırmanın amacı Konya İl merkezli yataklı tedavi kurumlarına hasta veya yakınları tarafından uygulanan sözel, fiziksel ve cinsel şiddete maruz kalan hastane çalışanlarının sosyodemografik özelliklerini, çalışma yerlerini, meslek gruplarını, çalışanların uğradıkları şiddetin niteliğini, davranışsal özelliklerini ve bunları etkileyen faktörleri saptamaktır. Araştırma kapsamında 413 kişiye ulaşılmış ve veri toplama aracı olarak sağlık personellerine çoktan seçmeli anket soruları yöneltilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre sağlık personelinin en fazla maruz kaldığı şiddet türünün sözel şiddet olduğu saptanmıştır. Şiddetin en çok klinik servis ve polikliniklerde görüldüğü, personelin şiddete verdikleri tepkinin ilk olarak güvenlik görevlisi çağırma olduğu ve alınan önlemlerin yetersiz kaldığı yönünde bulgular olduğu tespit edilmiştir. Güvenli bir sağlık işyeri ortamının oluşturulması için yeni sağlık politikaları düzenlenmelidir. Şiddetin yüksek oranda görüldüğü yerlerdeki güvenlik görevlisi sayısı artırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
work intensity and working conditions. Violence is inevitable due to factors such as environmental conditions, attitudes, individual needs, or the inability to empathize in a situation where people are concentrated together. Health personnel violence is among the most exposed occupational groups because health personnel should be in direct communication with patients who are in mental or physical discomfort. Within this information, the purpose of the research is to determine the sociodemographic characteristics, working places, occupational groups, the severity of the employees, behavioral characteristics and the factors affecting the socio-demographic characteristics, occupational groups, employees who are exposed to the verbal, physical and sexual violence applied to the inpatient treatment institutions. Within the scope of the study, 413 individuals were reached and multiple choice questionnaires were directed to health personnel as a data collection tool. According to the results of the research, it was determined that the violence that the health personnel was exposed to was the verbal violence. It has been found that violence is mostly seen in clinical services and outpatient clinics, that the staff responding to violence is the first to call a security officer and that the measures taken are inadequate. New health policies should be organized to establish a safe health workplace environment. The number of security officers in places where violence is seen in high places should be increased.