Kadın suçluluğunun bölgesel farklılığına yönelik bir alan araştırması: Mardin ve Antalya Kapalı Ceza İnfaz Kurumu örneği
A field reserach i̇ntent to regional differences of female criminality: Example of Closed Penal Execute Instituion i̇n Mardin and Antalya
  1. Tez No: 488950
  2. Yazar: İLKNUR HAYDAROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR TEMURÇİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Geography, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Suç Coğrafyası, Kadın Suçluluğu, Metafor, Cezaevi, Crime Geography, Female Criminality, Metophor, Prison
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Suç, nedenleri etkileri ve sonuçları ile toplum hayatını yakından ilgilendiren bir olgudur. Suçun, sosyo-kültürel yapıya olan etkilerinin her geçen gün artıyor olması ve bu olgunun bir mekân üzerinde insanlar tarafından işleniyor olması, insan ve mekân ilişkilerini inceleyen coğrafya biliminin bu konuyu incelemesinin gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bu çalışmanın amacı; Antalya ve Mardin Ceza İnfaz Kurumları'nda hükümlü bulunan kadınların, suç deneyimlerini ve suç türlerinin dağılışını bir mekân üzerinde nasıl gerçekleştirdiklerini ortaya koymaktır. Araştırmada nicel ve nitel araştırma yöntemleri bir arada kullanılmıştır. Araştırmanın nicel verileri Antalya ili cezaevinde 83, Mardin ili cezaevinde ise hükümlü bulunan 23 kadına uygulanan anket yoluyla toplanmıştır. Araştırmanın nitel verileri ise metaforlar yoluyla veri toplama formlarından elde edilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre; suç işleyen kadın profilli her iki örneklem grubunda da benzerlikler göstermektedir. Kadınların çoğunluğu, 22-55 yaş aralığında, öğrenim düzeyi düşük, okuryazar olmayan, gelir düzeyi düşük kişilerden oluşmaktadır. Bu durum literatürde ortaya konulmuş olan kadın suçlu profili ile aynı doğrultudadır. Kadın hükümlülerin suç özellikleri ise iki örneklemde farklılıklar göstermektedir. Antalya ilinde kadınlar daha çok mala karşı suçlardan hükümlüyken, Mardin ilinde şahsa karşı suçlardan hüküm giymişlerdir. Araştırmanın nitel verilerinden elde edilen sonuçlara göre; Antalya ve Mardin ili örnekleminde“suç”kavramı için en sık tekrarlanan metafor“pişmanlık”metaforudur.“Kadın”kavramı ise“mağdur, ezilen”gibi olumsuz algılara sahip metaforların yanında,“anne, fedakâr, melek”gibi olumlu nitelemeler yoluyla da ifade edilmiştir.“Coğrafya”kavramını ise bir mekânın ifadesi veya özlem duydukları yeri tanımlama aracı olarak ifade etmişlerdir. Yapılan bu araştırmanın sonuçlarına göre; sosyal ve kültürel yapı, ekonomik gelişmişlik, göç… vb. faktörler suçun niceliğinde ve niteliğinde farklılıklar göstermektedir.
Özet (Çeviri)
With its causes, effects, and consequences, the crime is a phenomenon closely related to the society. Since the effects of crime on the socio-cultural structure are increasing day by day and it is committed by people on a space, it reveals the necessity of examining this subject by geography science which studies the relationships between the human and space. The aim of this study is to show how women, who are convicted in Antalya and Mardin Penal Execution Institutions, committed their criminal experiences and the distribution of crime types on a location. A combination of quantitative and qualitative methods was used in the study. The quantitative data of the study were collected by a questionnaire applied to 83 female prisoners in Antalya Prison and 23-woman prisoners in Mardin Prison. The qualitative data of the study were obtained from data collection forms through metaphors. According to the findings of the research, the profile of the woman committing a crime shows similarity in both sample groups. The majority of the women are between the ages of 22 and 55, they are low educated, they are illiterate, and their income level is low. This is in line with the female criminal profile laid out in the literature. The crime characteristics of female prisoners show differences in two samples. The women in Antalya were mostly convicted of crimes against property, while the women in Mardin were mostly convicted of crimes against a person. According to the results obtained from the qualitative data of the study,“Regret”is the most frequently repeated metaphor for the concept of“crime”in the samples of Antalya and Mardin. The concept of“woman”is also expressed through positive qualities such as“mother, sacrifice, and angel”as well as metaphors with negative perceptions such as“victim and oppressed”. They stated the term of“geography”as an expression of a space or a means of defining the location which they long for. According to the conclusions of this research, the factors such as social and cultural structure, economic development, migration, etc. shows differences in the quantity and nature of the crime.