Muhasebe meslek mensuplarının hata ve hile ile ilgili algılarının tespiti: Bir araştırma
Identfy about errors and fraud perceptions of professional accountants: A research
- Tez No: 489000
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VESİLE ÖMÜRBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe Hataları, Muhasebe Hileleri, Vergi Denetimi, Accounting Errors, Accounting Fraud, Tax Audit
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Günümüzde teknolojinin her geçen gün gelişmesiyle beraber muhasebe işlemleri de bilgisayar ortamında yapılmaktadır. Muhasebe kayıtlarının bilgisayar ortamında tutulmaya başlanmasıyla birlikte hata ve hilenin en az seviyeye indirgenmesine hatta birçok hata ve hilenin ortadan kalkmasına neden olmuştur. Ancak yine de uygulama esnasında hata ve hileler bulunmaktadır. Muhasebe hatalarını oluşturan işlem ve olaylarda istek veya kasıt unsuru yoktur. Muhasebe hataları genellikle; iş yoğunluğu, dikkatsizlik, bilgisizlik, ihmal, tecrübesizlik ve yeterli özenin gösterilmemesi gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır. Muhasebe hileleri ise, bilinçli olarak yani kasten yapılır. Muhasebe hata ve hileleri arasındaki temel belirleyici fark, kasıt unsurudur. Kasıtlı olarak yapılan temel düzensizlikler hile, kasıt unsuru olmadan yapılan temel düzensizlikler ise, hata olarak tanımlanmaktadır. Muhasebe hata ve hilelerinin etkilediği en önemli gelir ise vergi gelirleridir. Çünkü ülkemizde vergileme beyan esasına dayalı olarak yapılmaktadır. Mükellef beyanının gerçekleri yansıtabilmesi, etkin bir vergi denetimi yanında kaliteli muhasebe hizmet sunumunu gerekli kılmaktadır. Zira muhasebe meslek mensupları, vergi mükellefi ile vergi idaresi arasında mali bir köprü görevi görmektedir. Vergi kanunlarının uygulanmasında mükellef ile vergi idaresi arasında önemli bir yeri olan muhasebe meslek mensupları, mükelleflerin vergi bilincinin belirlenmesinde önemli bir role sahiptir. Bu çalışmada öncelikli olarak muhasebe hata ve hileleri ile ilgili teknik bilgilere yer verilmiştir. Daha sonra vergi denetimi ve vergileme sürecinde muhasebe meslek mensuplarının rolüne değinilmiştir. Muhasebe meslek mensuplarının muhasebe hataları, hileleri ve vergi denetimi ile ilgili algılarının tespit edilmesi ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaca ulaşmak için Isparta'da faaliyet gösteren, muhasebe meslek mensuplarına yönelik ankete dayalı bir araştırma yapılmıştır. Elde edilen veriler Tek Örneklem T Testi, Mann Whitney U Testi, Kruskall Wallis Testi gibi istatistiki metotlarla test edilmiş, anketin değerlendirilmesi ile hata, hile ve vergi denetimi ile ilgili ortaya çıkan sonuçlar paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, with the development of technology everyday, accounting transactions are being done in computer environment. With the start of accountingrecordskept in computerenvironment, mistakes and fraud have been reduced to the minimum level and even many errors and errors have been removed. However, there are still mistakes and frauds during the application. The transactions or events resulting in accounting errors aren't carried out intentionally. Accounting errors are usually caused by heavy workload, carelessness, lack of knowlodge, negligence and lack of experince. On the other hand, accounting frauds are done on purpose. The distinguishing factor between accounting mistakes and frauds is intention. The basic irregularities that are made deliberately frauds, and the basic irregularities that are made without intention are defined as errors. The most important income that is influenced by accounting errors and frauds is tax revenue. Because the taxation is done by means of tax return. Both effective tax audit and quality accounting service provision are necessary to make sure that the taxpayer's tax return is reliable. In order words accounting professions serve as a financial bridge between the taxpayer and the tax administration. Accounting professionals whos play an important role between the taxpayer and the tax administration for the application of tax laws also take responsibilitiy during the process of raising consciousness about tax. The present study primarily includes theoretical information about accounting errors and frauds. In addition to that, the role of professional accountants in the process of tax audit and taxation has been mentioned. It is aimed to establish and analyze the perceptions of accounting professionals about accounting mistakes, frauds and tax auditing. In order to achieve this aim, a questionnaire-based survey has been applied on inservice members of profession of accounting in Isparta. The obtained data has been analyzed with statistical methods such as Single Sample T Test, Mann Whitney U Test, Kruskall Wallis Test and the results related to error, fraud and tax audit were shared after the analysis of the results.