Muhasebe hata ve hilelerinin muhasebe bilgi sistemi üzerine etkileri ve meslek mensuplarının muhasebe hata ve hilelerine bakış açılarının değerlendirilmesine yönelik bir araştırma: Sivas örneği
The effects of accounting errors and cheats on the accounting information system and an investigation on the evaluation of occupational errors and their views of accounting era: Sivas example
- Tez No: 569851
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAİD ALPAGUT ŞENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe mesleği, meslek mensubu, muhasebede hata, muhasebede hile, hile belirtileri ve hile yöntemleri, muhasebe bilgi sistemi, Accounting profession, professional member, error in accounting, cheating in accounting, cheating symptoms and cheating methods, accounting ınformation system
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Muhasebenin tarihsel süreçte sürekli bir değişim ve gelişim aşamasında olduğu ve bu değişim ve gelişimin beraberinde getirdiği olumlu gelişmelerin yanı sıra birtakım sorunları da barındırması, uluslararası muhasebe çevrelerini harekete geçirmeye zorlamış ve muhasebenin ve de muhasebe mesleğinin belirli standartlara oturtulması amacıyla uluslararası muhasebe standartları oluşturulmuştur. Bu standartlar çerçevesinde muhasebe hatalarının ve muhasebe hilelerinin tespiti ve önlenmesi amaç edinilmiş olup, uluslararası muhasebe ülkelerinin birbiriyle uyumlu halde çalışması hedeflenmiştir. Bu hedeflerden bir diğeri de meslek mensubunun sorumlulukları ve meslekle ilgili sorunlarının çözüme kavuşturulması olmuştur. Muhasebede yapılan hata ve hilelerin, Muhasebe Bilgi Sistemine etkileri çalışmamızın konusunun bünyesinde olup, ayrıca meslek mensuplarının muhasebe hatalarına ve muhasebe hilelerine bakış açılarına yönelik Sivas ilinde faaliyet gösteren meslek mensupları üzerine ankete dayalı bir araştırma yapılmıştır. Bu araştırma kapsamında elde edilen verilerin güvenirlik analizi, grupların frekans dağılımı, normal dağılım ve homojenite testi yapıldıktan sonra istatistiksel olarak anlamlılık için student t testi, one way anova testi ve regresyon analizi yapılmıştır. Son olarak pearson korelasyon testi ile gruplar arası korelasyon incelenmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular ve varılan sonuçlar sonuç kısmında verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In addition to the positive developments brought by this change and Development, Accounting has forced the international accounting environment to take action and international accounting standards have been established in order to set certain standards for accounting and accounting profession. In accordance with these standards, accounting errors and accounting fraud are determined and prevented, and international accounting countries are intended to work in harmony with each other. One of these goals was to resolve the responsibilities and problems of the professional staff. The effects of errors and irregularities in accounting on Accounting Information System in our study, a survey was carried out on occupational professionals working in the province of Sivas regarding accounting errors and accounting fraud perspectives of professional members. The student t test, one way ANOVA test and regression analysis were performed after the reliability analysis of the data obtained from this research, frequency distribution of the groups, normal distribution and homogeneity test were performed. The Pearson correlation test was used to determine the correlation between the two groups. The results of the study and the results obtained are given in the results section.