Turkish and European representations of the Syrian refugees: Political leverage vs humanitarian ideals
Türkiye ve Avrupa'nın Suriyeli mültecileri yansıtması: İnsani ideallere karşı siyasi koz
- Tez No: 489110
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELVER BULDANLIOĞLU ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Dış Politika, Suriyeli Mülteci Krizi, Türkiye, WPR Yaklaşımı, European Union, Foreign Policy, Syrian Refugee Crisis, Turkey, WPR Approach
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Suriye'de 2011'de başlayan iç huzursuzluk Avrupa'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana şimdiye kadar gördüğü en büyük mülteci akınına yol açtı. Suriye'nin komşusu olarak Türkiye en fazla mülteciyi barındırır durumdadır. Coğrafik konumundan dolayı Türkiye, Avrupa'nın mülteci politikasının şekillendirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Benzer şekilde Türkiye, Avrupa Birliği ile yaptığı Suriyeli mültecilerle ilgili görüşmelerinden ve Avrupa politikalarından büyük bir ölçüde etkilenmektedir. Bu tez Türk ve Avrupa Birliği otoritelerinin Suriyeli mülteci akınını nasıl yansıttığı ve bu sorun yansımasının veya oluşturulmuş sorun algısının, iki taraf arasındaki karşılıklı ilişkilerini ve dış politikalarını nasıl etkilediği sorularını analiz etmeye yöneliktir. Bu amaçla,“What is the problem represented to be?”(WPR) (Türkçe: Yansıtılan sorun nedir?) yaklaşımı Türk ve Avrupa Dış Politikası bağlamında, karşılıklı ilişkiler ve Suriyeli Mülteci Krizi politikaları da göz önüne alınarak dikkatle incelenmiştir. Araştırma yöntemleri literatür taraması, devlete bağlı internet sayfalarınca elde edilen resmi dış politika dokümanlarının incelenmesi, Türk ve Avrupa gazetelerinin internetten alınan makalelerinin incelenmesi yönündedir. Bu çalışma sonucu olarak göstermektedir ki her bir aktörün/devletin probleme yaklaşımı hümanist gözükse de, her bir taraf kendi çıkarlarını öncelik olarak koymakta ve sorunun ana kaynağını politika oluştururken göz ardı etmektedir.
Özet (Çeviri)
The internal unrest that broke out in 2011 in Syria has caused the biggest refugee influx Europe has seen since the Second World War. Turkey, as Syria's neighbour country, hosts the largest number of Syrian refugees. Due to its geographical position, Turkey plays an important role in shaping European refugee policy. Similarly, Turkey has largely been affected by the negotiations with the EU and by European policies on Syrian refugees. This dissertation attempts to analyze the question of how the Turkish and EU authorities have represented the influx of Syrian refugees and how these representations or constructed perceptions of 'the problem' impacted on their bilateral relations and foreign policies. In order to achieve this goal, the approach of“What is the problem represented to be?”(WPR) has been used as an analytical tool to scrutinize Turkish and European foreign policy representations and investigate their bilateral relations in accordance with Syrian refugee crisis policies. The methods of the research were a combined effort of literature review, an analysis of official policy documents attained through governmental websites, and a web-based analysis of Turkish and European newspapers. The research has found that despite each actor's/government's representation of the problem as a humanitarian issue, each party tends to prioritize its self-interests and neglect the root causes of the problem in the policy making process.