Köy Hizmetleri Ankara İl Müdürlüğü' nde çalışan işçilerde hepatit B geçirme ve taşıyıcılık prevalansı
The Prevalence to have and to act as carrier of hepatitis B virus is conducted on the workers at Köy Hizmetleri Ankara İl Müdürlüğü
- Tez No: 48917
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HİLAL ÖZCEBE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Hepatit B, işçi, aile, horizontal. iv, Hepatitis B, worker, family, horizontal
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET Köy Hizmetleri Ankara îl Müdürlüğü'nde çalışan 604 işçide Kasım 1995 - Haziran 1996 tarihleri arasında hepatit B geçirme ve taşıyıcılık prevalansını saptamak ama cıyla kesitsel nitelikte bir epidemiyolojik araştırma planlanmış ve uygulanmıştır. Bu araştırmada Köy Hizmetleri Ankara Ü Müdürlüğü'nde çalışan işçilerin hepatit B konusunda bilgi düzeylerini saptamak, işçilerin ve aile bireylerinin karşılaştıkları he patit B risk faktörlerini belirlemek, hepatit B prevalansını saptamak, HBsAg pozitif olarak bulunan işçilerin ailelerinde hepatit B prevalansını saptamak, çalışan işçileri hepatit B enfeksiyonu konusunda bilgilendirmek, hepatit B saptanan işçileri ve ai lelerini birincil ve ikincil korunma yöntemleri hakkında bilgilendirmek ve gerekli olan kişilere aşı programını uygulamak amaçlanmıştır. Yukarıda sıralanan amaçlara uygun olarak hazırlanan anket formu işçilerle yüzyüze görüşülerek doldurulduktan sonra gerekli kan numuneleri alınarak hepatit B en feksiyonu hakkında bilgilendirme yapılmıştır. Hepatit B enfeksiyonu geçirmekte ol duğu tespit edilen işçilerin aileleri de araştırma kapsamına alınarak hepatit B yö nünden araştırılmış ve bilgilendirilmişlerdir. Sonuçta endikasyon saptanan kişilerin hepatit B enfeksiyonu yönünden gerekli izlem ve aşılanmaları sağlanmıştır. Hepatit B enfeksiyonu hakkındaki bilgi düzeyi incelendiğinde; işçilerin tümünün sa rılık hastalığını bildiği, % 45.3'ünün birden fazla sanlık tipi olduğunu bildiği, ancak sanlık tiplerini bilen işçilerin % 26.2'sinin sanlık tipleri konusundaki bilgilerinin ta mamen yanlış olduğu tespit edilmiştir. Hepatit tipleri arasındaki farklar konusunda verilen yanıtlar ın 70.6 'sı da tamamen yanlış olarak değerlendirilmiştir. Hepatit B enfeksiyonunun bulaşma yolların a işkin alınan yanıtları n 90.1'i işçilerin herhangi bir şekilde bulaşma yolunu bildiğini göstermiştir. Hepatit B bilgi düzeyi, eğitim dü zeyi yüksek ve sanlık geçirme öyküsü olan işçilerde daha yeterli olarak saptanmıştır. İşçilerin hepatit B enfeksiyonu risk faktörleriyle % 43 ile % 99 arasında kar- şılaştıklar ı öğrenilmiştir Araştırmada HBsAg pozitifliği % 6.3, HBsAb pozitifliği % 28.3, HBc total Ab po zitifliği % 47.8 ve toplam seropozitivite ise % 53.5 olarak bulunmuştur. Çalışılan gruptaki HBsAg'ni pozitif olan her dört işçiden üçünün ailesinden en az bir kişi se- ropozitif olup, aile bireylerinden seropozitif olan her iki kişiden birisinin de eş ol duğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this research a sectional study on the prevalence to have and to act as carrier of hepatitis B virus is conducted on the 604 workers at Köy Hizmetleri Ankara ÎJ Mü dürlüğü from November 1995 through June 1996. This study aims to determine the workers' knowledge about hepatitis B; to uncover the risk factors the workers and their families face; to ascertain the worker's hepatitis B prevalence, and the hepatitis B prevalence in the families of the workers' who display positivite HBsAg; and to inform the workers about hepatitis B infection, and to advise the workers who have hepatitis B and their families about primary and se condary potection methods; and finally to carry out a vaccination program on the in dividuals deemed necessary. A survey form is prepared in line with the above objectives and filled out during pe- sonal inteviews. Following the inteview, blood sample is taken and the worker is in formed about hepatitis B infection. Families of the workers with hepatitis B in fection are also included in the subject group, and checked for and informed about hepatitis B. Finally, individuals who show indications are observed and vaccinated. The findings of the study show that all of the workers are aware of hepatitis B in fection, and 45.3 % know that there is more than one type of hepatitis. However, the knowledge of 26.2 % of the latter group is completely wrong. 70.6 % of the answers given to the question about diffeences among hepatitis types are evaluated as wrong, 90.1 % of the answer given to ways of contagion reflect that the workers are aware of a way of contagion. The workers who have a history of the disease or who have better education display a more satisfactory knowledge of hepatitis B. The findings also show that the workers face hepatitis B infection risk factors 43 to 99 % of the time. The findings indicate 6.3 % HBsAg positivity, 28.3 % HBc total Ab positivity, and 53.5 % total seropositivity. It is found that at least one family member of the 75 % of workers who have HBsAg positivity has seropositivity, and in one out of two cases this family member is the partner of the worker.