İshak Bin İsâ Bin Et-Tabbâ' ve rivayetlerinin değerlendirmesi (Kütüb-i Tis'a çerçevesinde)
İshak b. İsâ b. et-Tabbâ' and value of his reports(In the framework of the nine books)
  1. Tez No: 489171
  2. Yazar: OGHIZ NAJMALDEEN SULIMAN SULIMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP TUZCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İshak b. İsâ et-Tabbâ, Hadis, Tahric, Tenkit, Tahlil, Isaac bin Issa Al-Tabbaa, Hadith, Interpretation“Takhrij”, review, analysis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 418
Özet
Bu araştırma, İshak b. İsâ b. Necîh el-Bağdâdî et-Tabbâ'a ve onun Kütüb Tis'a daki rivayetlerinin değerlendirmesidir. Bu çalışma giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, önemi, yöntemi, sınırı, kaynaklar hakkında bilgi verilmiştir. Tezin birinci bölümde İshak b. İsâ b. Necîh el-Bağdâdî et-Tabbâ'ın yaşadığı dönemi, hayatı, ilmi şahsiyeti, hocaları, öğrencileri, resmi görevi, eserleri, tarihçiliği ve hadisçiliği ele alınmıştır. Tezin ikinci bölümünde ise İshak b. İsâ et-Tabbâ'ın Kütüb Tis'adaki rivayetlerinin tahric ve değerlendirmesi yapılmıştır. Rivâyetlerin isnad ve metin tankidi yapılarak hadis ilmi açısından sıhhat değeri tesbit edilmiştir. Çalışmamız Kütüb-i Tis'a bağlamında olsa da öncesi ve sonrası hadis kaynaklarına bakılarak rivâyetlerin muhtava değerlendirmelerine işaret edilmiştir. Sonuçta araştırma sürecinde elde edilen bilgiler ve tesbitler özet olarak verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is assessing Isaac son's Issa son's Najeeh Al-Baghdadi Al-Tabbaa, and his reports contained in nine books. This research consists of introduction, two section and a conclusion. The introduction includes information on the subject of the study, and its importance, and its methodology, limits, and its references. In the first section of the study addressing the age in which Isaac Al-Tabbaa lived, his life, his scientific character, his teachers, his students, his official work, his books, and his specialization in Hadith. In the second section of the study was to takhrij reports of Isaac Al-Tabbaa contained in the nine canonic hadith books, evaluate and interpret. The reports were validated from a scientific perspective by reviewing the Sanad and Matn. Even though this study in the context of nine books, but reports' content evaluations in the recent and previous resources were referenced. In the end/conclusion, the information and findings obtained during the search were briefed.