Ticari işletmelerde iç denetim sistemi ve karlılık: BİST 100'de yer alan firmalar üzerinde bir uygulama
Internal audit system and profitability of business firm: A research on the companies in BİST 100
- Tez No: 489188
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN ALSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İç Denetim, Karlılık, Risk Analizi, Yönetim Sistemi, Denetim, Finansal Yönetim, Internal Audit, Profitability, Risk Analysis, Management System, Audit, Financial Management
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Ülkemizde iç denetim 1990'lı yılların başında büyük ölçekli işletmeler tarafından kullanılmaya başlanmış ve sistem olarak benimsenmiştir. İlk başlangıç noktası ise mali denetim ve uygunluk denetimi olmuştur. Gelişmiş ülkelerde yıllar öncesinde kurulan bu sistemler sayesinde küçük işletmelerin daha güvenli ve daha karlı bir şekilde büyümelerini sağlamış ve hızlandırmıştır. Bu çalışmada; ülkemizde ki ticari işletmelerin iç denetim sistemini neden kullanmaları gerektiği ve iç denetim sisteminin nasıl kurulacağı ile bunun finansal karalılık üzerine etkileri incelenerek önerilerde bulunulmaya çalışılmıştır. Buna ek olarak ekonominin temelini oluşturan ticari aile işletmeleri için risk analizi haritası oluşturulurken iç denetimin faydaları vurgulanmış, geleceğinin büyük işletmelerinin mali yapısının temelini nasıl oluşturulacağı irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In our country, the bigger firms established internal audit system at the beginning of 1990s and adopted the organization system.The first begining point is financial audit and compliance audit. Due to these systems established in the advanced countries many years ago, small firms have grown safer and more profitable. In this study ,it is not only analysed why firms need to use internal audit , how the system can be built but also it proposes some advice according to the effects on financial determination. In addition, in order to prepare the risk anlaysis maps for the economical fundemantals, Small and Medium Sized Enterprises and family firms, the benefit of internal audit is emphasized and it is examined how to build the basis organization structure for the future big firms.