Kadınların çalışma yaşamında karşılaştığı sorunlar: Malatya il örneği
Problems faced by women workers in work life
- Tez No: 489189
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM YAŞAR UĞURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çalışma hayatı, Kadın çalışan sorunları, Kadın istihdamı, şgücü, Kadın işgücü, Working life, Women workers' problems, Women employment, Labor, Female labor force
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu araştırma, farklı çalışma koşullarında faaliyette bulunan kadınların demografik özellikler ekseninde çalışma yaşamında karşılaştığı sorunlar ve zorlukları tespit etme amacı ile yapılmıştır. Araştırma kapsamında örneklem olarak Malatya il merkezinde perakendeci işletmelerde çalışan satış elemanları ile Malatya Park AVM' de çalışan satış elemanları olmak üzere 200 katılımcı ile görüşülmüş; yaşları, eğitim durumları, gelir düzeyleri, kaç yıl çalışma yaşamında oldukları, medeni durumları gibi demografik özellikleri, iş hayatına yönelik bilgiler ve çalışma yaşamında karşılaştığı sorunlara ilişkin veriler yüz yüze anket tekniği ile elde edilerek SPSS programında analiz edilmiş ve iki grup arasında çıkan sonuçlar karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak AVM çalışanları ile merkez çalışanları arasında; çalıştığı sektöre, medeni duruma, çocuk sayısına, gelire ve kıdeme göre işi değiştirme ve işi bırakmada; çalıştığı sektöre göre işlerinden memnuniyet derecesinde, çalışmaya iten nedenler açısından, çalışmalarından dolayı aile içi ve çevrede karşılaştığı sorunlar açısından farklılık saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The research was conducted in order to determine the women workers' problems and difficulties in work life on the demographic characteristics in different working conditions. In the scope of the research, 200 employees were interviewed as salesperson working in retailers' offices and Malatya Park Shopping Mall employees in Malatya province center and their demographic characteristics such as their age, education level, income levels, working time, marital status, the data about the problems they encounter in their work lives were obtained by the questionnaire survey technique and analyzed in the SPSS program and the results between the two groups were compared. As a result, a difference was detected between the Shopping Mall employees and the ones working in the center in terms of labor sector, marital status, number of children, income level, seniority, leaving or changing the bussiness, satisfaction in the workplace according to the sector, reasons for working, and the problems they encounteer due to the causes that enforce them work.