Yabancılaşmanın iş tatmini üzerine etkisi: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi sağlık uygulama ve araştırma hastanesi hemşireleri üzerine bir araştırma
The effect of alienation on job satisfaction: Kahramanmaraş Sütçü İmam University research on health implementation and research hospital nurses
- Tez No: 489218
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH SOYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Nursing, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Yabancılaşma, İş Tatmini, Hemşireler, Alienation, Job Satisfaction, Nurses
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Sağlık kurumlarında çalışan hemşireler uzun süreli stres ve baskı altında çalışan iş görenlerdir. Bu çalışmanın amacı hemşirelerin yabancılaşma eğilimlerinin iş tatmini üzerindeki etkisini ölçmektir. Bu amaçla ilk olarak yerli ve yabancı alan yazında yer alan teorik bilgiler ve araştırma sonuçları incelenerek çalışmanın literatür kısmı oluşturulmuştur. Araştırmanın uygulama kısmını oluşturmak için ise anket çalışması yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde görev alan hemşireler oluşturmaktadır. Anket formu dağıtılan 280 personelden 263 tanesi olumlu dönüş sağlamış ve bu anketlerden 254 tanesi araştırmada kullanılabilecek derecede sağlıklı olarak bulunmuştur. Elde edilen anketler SPSS 21 paket programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analiz edilmesinde sırayla; güvenilirlik analizi, faktör analizi, frekans analizi, t-testi, tek yönlü Anova testi, korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda katılımcı hemşirelerin yabancılaşma eğilimlerinin iş tatminleri üzerinde olumsuz etkilere neden olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nurses working in health institutions are those who work under stress and pressure for a long time. The aim of this study is to measure the effect of nurses' alienation tendencies on job satisfaction. For this purpose, firstly theoretical information and research results in domestic and foreign literature were examined and the literature part of the study was created. Survey to study was conducted to form the application part of the research. The sample of the research constitutes nurses working in Kahramanmaras Sutcu Imam University Health Practice and Research Hospital. 263 of the 280 persons who distributed the questionnaire gave a positive return and 254 of these questionnaires were found to be healthy at the time of use in the research. The obtained questionnaires were analyzed with Spss 21 package program. In the analysis of the data, Reliability analysis, factor analysis, frequency analysis, t-test, one-way ANOVA test, correlation and regression analyzes were performed. As a result of the analyzes made, it was determined that the tendency of alienation of participant nurses caused adverse effects on job satisfaction.