Genel işlem koşulları ve benzer kurumlar
  1. Tez No: 489267
  2. Yazar: GİZEM KAYA ÖZGÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP İPEK YÜCER AKTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Borçlar Kanunu, Genel İşlem Koşulları, Dürüstlük Kuralı, Haksız Şart, Haksız Rekabet, The Turkish Law of Obligations, The General Transaction Conditions, Good Faith, Unfair Contract Terms, Unfair Competition
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmada, genel işlem koşulları incelenmiştir. Genel işlem koşulları, günümüzde bankacılık, sigortacılık, seyahat ve taşıma işleri gibi birçok alanda kullanılan sözleşmelerde yer almaktadır. Ancak, Türk Hukukunda 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunundan önce genel işlem koşulları hakkında herhangi bir genel hüküm mevcut değildi. Bu eksiklik, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu ile giderilmiştir. Buna göre, genel işlem koşulları, Türk Borçlar Kanununun 20 ila 25. maddeleri arasında ayrıntılı bir şekilde düzenlenmiş ve sınırlandırılmıştır. Bu kapsamda, öncelikle sözleşme özgürlüğü incelenmiş, daha sonra Türk Borçlar Kanunu kapsamında genel işlem koşullarını düzenleyen yürürlük denetimi, yorum denetimi ve içerik denetimini de kapsayan hükümlere yer verilmiştir. Çalışmamızın devamında genel işlem koşullarına benzer veya bu koşulları içerebilen haksız şart, dürüstlük kuralına aykırılık neticesinde ortaya çıkan haksız rekabet hali ile genel iş koşulları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this work prepared as a master thesis, the issue analyzed is the general transaction conditions. Nowadays the general transaction conditions take place in agreements which are used in many areas such as banking, insurance, travelling and carriage. However, there wasn't any general legal provision relating to the general transaction conditions before The Turkish Code of Obligations no 6098. The Turkish Code of Obligations no 6098 made up for the deficiency. Accordingly, the general transaction conditions are put in order and lined off elaborately between Article 20 and 25 of The Turkish Code of Obligations. In this context, first of all, the freedom of contract and then provisions under The Turkish Code of Obligations, including enforcement, review and content supervision have been examined. In the course of our work, the aspects similar with or containing the general transaction conditions, such as unfair contract terms, unfair competition arising from the contradiction of good faith and general business conditions.