Sürdürülebilirlik kavramının önemi, karşılaşılan sorunlar ve şirketlerin sürdürülebilirlik raporlarının incelenmesi
- Tez No: 489268
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ UMUT DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilirlik Raporlaması, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Borsa İstanbul, GRI G4, Sustainability, Sustainability Reporting, Corporate Sustainability, Borsa Istanbul, GRI 4
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Sürdürülebilirlik, başta iş dünyası olmak üzere geniş kitleler tarafından artan bir ilgiyle takip edilmektedir. Sürdürülebilirlik, işletme faaliyetlerinin sosyal ve çevresel sonuçlarına ilişkin bilgilerin raporlanmasını gerektirmektedir. Sürdürülebilirlik raporları yatırımcılar ve hissedarlar için sosyal ve çevresel performansın, kurumsal şeffaflığın ve yönetim kalitesinin bir göstergesi olarak görülmektedir. Bu tezin amacı, işletmelerde sürdürülebilirlik kavramının önemini, karşılaşılan sorunları ortaya koymaktır. İlk bölümde sürdürülebilir kalkınmanın tarihsel gelişimi ele alınmıştır. İkinci bölümde sürdürülebilirlik raporlamasına değinilmiş, amacı, içeriği, ilkeleri, faydaları ve önemi incelenmiştir. Üçüncü bölümde, kurumsal sürdürülebilirlik hakkında genel bilgiler verildikten sonra kurumsal sürdürülebilirlik modelleri ele alınmış, Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi'ne geçiş yapılmıştır. Son bölümde ise uygulamaya yer verilmiştir. BIST'de işlem gören aynı zamanda belli dönemlerde sürdürülebilirlik endeksinde yer alan şirketler incelenmiştir. Enerji ve gıda sektöründe GRI G4 ilkelerine göre hazırlanan sürdürülebilirlik raporlarının karşılaştırılmasına yer yerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sustainability is followed by a growing interest by large masses, primarily the business world. It requires reporting of information relevant to the social and environmental consequences of business operations. Sustainability reports are seen as ademonstration of social and environmental performance, corporate transparency and management quality for investors and shareholders. In this study the first part includes, the historical development of sustainable development is discussed. In the second chapter, the sustainability report is adressed and its purpose, content, principles, benefits, importance and control are examined. In the third chapter, after giving general information about corporate sustainability models were discussed and the transition to the Borsa Istanbul sustainabity index was made. In the last section, the research was given. The company, which is traded at the BIST, has been examined at certain times in the sustainability index. A comparison was made between the sustainability reports prepared in accordance with the GRI 4 principles in the energy and food sector.