Kapasite kullanım oranları: Ankara Rehabilitasyon Merkezi'nde kapasite kullanım oranlarının analizi ve etki eden faktörlerin tespitine yönelik bir model
Occupancy rates: Analysis of occupancy rates of Ankara Rehabilitation Center and a model for determining factors effecting occupancy rates
  1. Tez No: 48930
  2. Yazar: AYFER GÜZEL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NİHAT BAYKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Hospitals
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane, Hastane kapasitesi, Kapasite kullanım oranı, Hospital, Hospital capacity, Occupancy rate IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Karmaşık örgütler olarak hastaneler sağlık sisteminin en büyük alt sistemidir. Hastaneler sağlık hizmetlerine ayrılan kaynakların çok önemli bir kısmını kullanmaktadırlar. Bu nedenle kaynakların verimli kullanımı, örgütsel performansla ilgili nihai sorumluluğa sahip olan yöneticilerin en önemli sorunlarından birisidir. Yatak hastanenin en temel girdisidir. Personel, para gibi kaynaklarda büyük ölçüde bu değişken tarafından belirlenmektedir. Bu nedenle yatakların verimli kullanımı örgütsel performansın sağlanması için önem taşımaktadır. Kapasite kullanım oranı, yatakların ne derece verimli kullanıldığını gösteren bir ölçüttür. Bu çalışmanın temel amacı, kapasite kullanım oranını etkileyen etmenlerin belirlenmesidir. Araştırma bir özel dal hastanesinde (rehabilitasyon hastanesi) gerçekleştirilmiştir. Hastanenin son yedi yıllık dönemiyle ilgili ortalama hasta mevcudu, poliklinik sayısı, türlerine göre personel sayısı verileri resmi kayıtlardan derlenmiştir. Regresyon analizi ve tek yönlü varyans analizi işlemleri araştırma hipotezlerini test etmek için kullanılmıştır. Bu çalışma sonucunda, ortalama hasta mevcudu ve kapasite kullanım oranı arasında çok güçlü bir ilişkinin bulunduğu belirlenmiştir. Ayrıca ortalama hasta mevcudu ve kapasite kullanım oranının günlere, aylara, mevsimlere ve yıllara göre istatistiksel açıdan önemli ölçüde farklı olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT As a complex organizations, hospitals are the largest component of health system. Hospitals are using great portion of health resources (inputs) allocated to the health services. Therefore the efficient utilization of these resources is a main problem of hospital managers having ultimate responsibility of organizational performance. Beds are one of the main inputs of hospitals. Other resources such as personnel, money etc, are greatly determined by this variables. For that reason efficient utilization of beds is important to assure performance. Bed occupancy rate is an indicator showing what degree the beds are used efficiently. The main purpose of this study is to determine the factors that effects the bed occupancy rate. This study were conducted in a special branch hospital (rehabilitation hospital). Data including last seven years of daily cencus, outpatient visits, number of hospital personnel by types are collected from official records of hospital. Regression analysis and oneway analysis of variance techniques are applied to test of research hypothesis. With this study it is found that there is a great correlation between average daily census and occupancy rate. Also this study show that there is a statistically significant differences in avarage daily census and occupancy rates by days, mounts, seasons and years.