Design and implementation of a SiC based three phase grid connected current source inverter for solar applications
Güneş uygulamaları için şebekeye bağlı üç fazlı SiC tabanlı akım kaynaklı evirici tasarımı ve uygulaması
- Tez No: 489433
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ERMİŞ, DR. HAZIM FARUK BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Silisyum Karbür (SiC), Sebekeye Baglı Çoklu-Dize Evirici, Akım Kaynaklı Evirici (AKE), Fotovoltaik, Darbe Genişliği Kiplenimi (DGK), Silicon Carbide (SiC), Three-Phase Grid Connected Multi-String Inverter, Current Source Inverter (CSI), Photovoltaic, Pulse Width Modulation (PWM)
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu tez çalışmasında, Akım Kaynaklı Eviriciye (AKE) dayalı üç fazlı şebekeye bağlı 20 kVA anma gücüne sahip bir çoklu-dize evirgecin analizi, tasarımı ve uygulanması gerçekleştirilmiştir. Geliştirilen evirici 400V gerilim seviyesinde paralellenerek ortak bir transformatör vasıtasıyla orta gerilime bağlanarak büyük ölçekli fotovoltaik (PV) uygulamalarda kullanılabilir. Eviricinin güç kademesi, temel tam köprü Akım Kaynaklı Çevirgeç (AKÇ) topolojisine dayalıdır. İki kutuplu voltaj bloke etme ve tek yönlü akım taşıma yeteneğine sahip olması gereken güç yarı iletkenleri, Silicon Carbide (SiC) MOSFET ve SiC Shottky Bariyer Diyotlarını (SBD) bağlayarak oluşturulur ve 25 kHz taşıyıcı frekansı ile Darbe Genişliği Kiplenimi (DGK) yöntemi kullanılarak anahtarlanmıştır. Akım Kaynaklı Eviriciler (AKE), fotovoltaik uygulamalarda, tek kademeli çevirgeç yapısıyla tüm maksimum güç noktalarında çalışabilmeleri, doğrudan çıkış akımı kontrolü, kısmi çıkış güçlerinde düşük THD değerlerine ve basit çıkış filtre yapısına sahip olmaları gibi birçok avantaj sunmaktadırlar. Bu çalışmada elde edilen sonuçlar, SiC tabanlı yarıiletkenlerin kullanımının yaygınlaşması ile beraber, Akım Kaynaklı Evirici (AKE) topolojisinin fotovoltaik uygulamalarda Gerilim Kaynaklı Eviricilere güçlü bir alternatif olabileceğini (GKE) göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, analysis, design and implementation of a three-phase 400V, 20 kVA Current Source Inverter (CSI) have been carried out for grid-connected photovoltaic applications based on the multi-string inverter concept. This inverter can be used in large scale photovoltaic (PV) applications by connecting many in parallel at 400V and coupling to medium voltage through a common transformer. The power stage of the inverter is based on the basic full-bridge CSC topology and each power semiconductor which must have bipolar voltage blocking and unidirectional current carrying capability is formed by connecting a Silicon Carbide (SiC) MOSFET and a SiC Shottky Barrier Diode (SBD) in series and switched by employing Pulse Width Modulation (PWM) method with a carrier frequency of 25 kHz. The Current Source Inverter (CSI) offers several advantages for PV applications in terms of its ability to transfer power through a single power conversion stage over the entire MPP voltage range, direct output current controllability, and low Total Harmonic Distortion (THD) values over a wide range of output power with simpler AC filter. Results of this research have shown that CSI will become a strong alternative to Voltage Source Inverter (VSI) for PV applications with the widespread use of high voltage and current SiC power semiconductors.