Aesthetic paradigm and the pure/poetic/bold materiality of industrial heritage buildings: The case of Zonguldak coal washery area
Estetik paradigma ve endüstri mirasi binaların saf/şiirsel/kunt varlıkları: Zonguldak lavuar alanı örneği
- Tez No: 489601
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İNCİ BASA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: endüstri mirası, estetik, Zonguldak, Zonguldak Lavuar Alanı, kömür endüstrisi, endüstrileşme, industrial heritage, aesthetics, Zonguldak, Zonguldak Coal Washery Area, coal industry, industrialization
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Endüstriyel alanlar, teknoloji ve gücün yanı sıra kentsel gelişmede önemli bir yeri olan kültürel kilometre taşlarının da sembolü olmuştur. Geçmişten günümüze kadar olan değişimlerin görülmesini sağlamışlardır. Bu alanlar, kentlerin kimliklerinin oluşumunda ekonomik, sosyal ve mekânsal yönleri ile birlikte etkilidirler. Günümüz ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik yetersizliklerinden ötürü artık işlevsiz veya terk edilmiş olan bu alanların varlığı, aslında kişisel ve kolektif bellek oluşturma açısından önemlidir. Günümüzde birçok kurum ve kuruluş, bu tip binalar üzerinde, endüstriyel miras belirleme çalışmaları ve değer analizleri yapmaktadır. Bu çalışma ise, endüstri mirası binalarının geniş bir çerçeve içinde değerlendirilmesinde, çok boyutlu olgularla bağlantılı olarak“estetik”kavramını inceler. Endüstriyel binaların estetik değerinin ortaya çıkarılması ve bu değerin önemli bir bileşen olarak vurgulanması, teorik bir çerçeve oluşturulmasını gerektirmektedir. Bu anlamda,“estetik”incelenmek ve gözden geçirilmek üzere, önemli bir kavram olarak ortaya çıkar. Zonguldak Lavuar Alanı (1957) örneği ile endüstriyel mirasın şiirsel önemliliğine ilişkin argümanlar geliştirilmekte ve analiz edilmektedir. Bu bağlamda, çalışma, endüstri mirası binalarının estetik yönlerini önemli bir değer olarak göstermek ve doğrulamak; ve bu binaların, geçmişten günümüze süregelen varlıkları ve kendilerine has estetik dilleri ile de sosyo-kültürel ve zaman-ötesi değişikliklerin hatırlatılmasını sağlamanın önemini vurgulamak amacındadır.
Özet (Çeviri)
Industrial areas have been the symbol of cultural milestones that have an important place in urban development as well as technology and power. They have displayed the changes that lived from past to present. These areas are influential in the formation of the identities of cities along with their economic, social and spatial aspects. The existence of these areas, which are no longer functional or abandoned due to their insufficiency regarding fulfilling the needs of the present time, is in fact important in terms of creating personal and collective memory. Today, many institutions and organizations carry out works and analyse values on such buildings for designating of industrial heritage. This study investigates the concept of“aesthetics”in conjunction with multi-dimensional phenomena in the evaluation of industrial heritage buildings. Uncovering the aesthetic value of industrial heritage buildings and emphasizing its aesthetic value as an essential component require establishing a theoretical framework. In this sense,“aesthetics”appears as an important concept to be scrutinized and reframed. Through the case study of Zonguldak Coal Washery Area (1957), arguments on the poetic materiality of the industrial heritages are developed and an insightful analysis is integrated. Within this context, the study aims to demonstrate and validate the aesthetic aspects of industrial heritage buildings as a fundamental value, and to put a special emphasis on the importance of such areas as reminders of socio-cultural and spatiotemporal changes through their continuing existence and specific aesthetic languages.