4-morfolinoasetofenondan türeyen yeni kalkon ve hidrazon türevlerinin sentezi ve biyolojik aktivite çalışmaları
The synthesis and biological activity studies of new chalcones and hydrazones deriving from 4-morpholinoacetophenone
- Tez No: 489633
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE ELÇİN EMRE, PROF. DR. İBRAHİM DEMİRTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: kalkon, hidrazon, antikanser aktivite, hCA I and II, PKM2, chalcone, hydrazone, anticancer activity, hCA I and II, PKM2
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 315
Özet
Çağımızın en önemli hastalıklarından biri olan kanserden dolayı 2012 yılında 14 milyondan fazla kişinin bu hastalığa yakalandığı Uluslararası Dünya Araştırma Fonu verilerinde kayıtlıdır. Kanser tedavisinde kullanılan ilaçlara karşı direnç gelişmesi, ilaçların yan etkisinin fazla olmasından dolayı yeni ilaçların tasarımına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu amaçla başlangıç maddesi 4'-morfolinoasetofenon kullanılarak; kalkon türevleri (1-13) ve hidrazon türevleri (14-35) sentezlenmiş ve yapıları elemental analiz (CHNS), IR, 1H NMR, 13C NMR, 19F NMR, HETCOR, HSQC, HMBC, COSY, TOF-MS ve LC-MS gibi teknikleri ile aydınlatılmıştır. Sentezlenen bileşiklerin antikanser aktiviteleri, referans ilaç 5-Fluorourasile (5-Fu) ile karşılaştırıldığında C6 ve HeLa hücre kültürlerine karşı test edilmiştir. Sonuçlara göre bileşik 3 (IC50 12.80 µg/mL) ve bileşik 6 (IC50 4.16 µg/mL) C6 hücresine karşı hücre seçiciliği göstermişlerdir. Ayrıca bu yeni bileşiklerin karbonik anhidraz I (CAI), karbonik anhidraz II (CAII) ve piruvat kinaz M2 (PKM2) enzim aktiviteleri belirlenmiştir. CA I enzimine karşı yirmi molekül inhibisyon etkisi göstermiştir. En yüksek inhibisyon etkisine sahip molekül 45 µM IC50 değeri ile 16 nolu bileşiktir. 8 nolu bileşik 2.20 µM gibi çok düşük bir AC50 değeri ile PKM2 enzimini aktive etmiştir.
Özet (Çeviri)
Cancer is one of the most important diseases of our age and according to the records of International World Research Fund, more than 14 million patients got cancer in 2012. Designing new medication is needed because resistance has been developed for the current drugs used in cancer treatment and the drugs have significant side-effects. For this purpose using 4'-morpholine acetophenone as the starting compound, chalcone derivatives (1-13) and hydrazone derivatives (14-35) were synthesized and their structures were identified with techniques such as elemental analysis (CHNS), IR, 1H NMR, 13C NMR, 19F NMR, HETCOR, HSQC, HMBC, COSY, TOF-MS and LC-MS. The anticancer activities of the synthesized compounds were tested C6 and HeLa cell cultures compared to the reference drug, 5-fluorouracile (5-FU). The results showed that compound 3 (IC50 12.80 µg/mL) and compound 6 (IC50 4.16 µg/mL) had cell selectivity for C6 cell. In addition, the carbonic anhydrase I (CAI), carbonic anhydrase II (CAII) and pyruvate kinase M2 (PKM2) enzyme activities of these new compunds were evaluated. Twenty compounds showed inhibition effect against CA I enzyme. The compound 16 had the highest inhibition effect with a value of 45 µM IC50. Coumpound 8 activated PKM2 enzyme with a very low AC50 value of 2.20 µM.