Development of antiperspirant formulation based on double emulsion
Çift kat emülsiyon tekniğine dayali antiperspiran formülasyon gelişimi
  1. Tez No: 489701
  2. Yazar: DİDEM AYŞE ALABAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYDA MALTA, YRD. DOÇ. DR. GÜLENGÜL DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya Mühendisliği, Pharmacy and Pharmacology, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Alminyum tuzları, lavanta yağı, çoklu emülsiyon, çift kat emülsiyon, mikroenkapsülleme, Aluminum salts, lavender oil, multiple emulsion, double emulsion, microencapsulation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada, lavanta uçucu yağı hoş koku vermek için ve alüminyum klorohidrat ise terleme önleyici ajan olarak kullanılmıştır. Stabil bir çoklu emülsiyon, bu iki aktif beraberinde uygun emülgatörler kullanılarak formüle edilmiştir. Emülgatörler literatürde yer alan HLB değerlerine bakılarak seçilmiştir. Alüminyum tuzları, aşırı terlemeyi azaltan başlıca topikal ajanlarıdır. Bu tuzlar kozmetik formülasyonlarda kullanıldıklarında, etki süresi çoğunlukla 48 saat ile sınırlıdır. Mikroenkapsülleme yöntemi ile alüminyum tuzlarının dış etkilerden izolasyonu ve kontrollü salınımı sağlanmış olur, böylece ürünün raf ömrü uzatılmış olur. Bu sorunları aşabilmek adına çoklu emülsiyonda çift kat emülsiyon tekniğinden faydalanarak az miktarda aktif madde kullanılmıştır. Pazarda yer alan kozmetik ürünlerin çoğu %10 alüminyum klorohidrat içermektedir. Bu çalışmada, stabil bir çoklu emülsiyon formüle edebilmek için gerekli olan optimum antiperspiran aktif oranını araştırmak ve belirlemek amaçlanmıştır. Alüminyum klorohidratın oranı %1 olarak belirlenmiştir. Bu oran ile, parçacık boyutu, stabilite ve salınım çalışmalarının deneysel sonuçları optimum koşullar sağlanarak belirlenmiştir. Böylelikle, 13. günün sonunda polidispersite indeksi 0.238 ve parçacık boyutu ortalama 3.9 µm olan, stabil çoklu emülsiyon (F4) formülasyonu, 10 kat daha az alüminyum klorohidrat aktif madde miktarı ile krem/roll-on amaçlı kullnılmak üzere tasarlanmıştır. Bu projede amaçlanan ikincil hedef ise, beklenen terleme önleyici özelliklerini göstermesi için çoklu emülsiyonun iç fazında yer alan alüminyum klorohidratın dış faza salınımını durdurmak ya da kontrollü bir şekilde sağlamaktı. Bu nedenle, zamana bağlı fazlar arası geçiş gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, viskozite ajanının formülasyona eklenmesi stabiliteyi iyileştirerek fazlar arası aktif madde geçişini ertelediği açıkça gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, lavender oil is used to give pleasent odor and aluminum chlorohydrate is used due to its effect on decreasing the perspiration. Two actives were formulated with suitable emulsifiers to obtain a stable multiple emulsion. Suitable emulsifiers were chosen due to their HLB value according to manuscript and literature. Aluminum salts are the main topical agents for hyperhidrosis which have antiperspirant activity that decreases perspiration. When these salts are used in cosmetics formulations, duration of effect is often limited to 48 hours. By microencapsulating antiperspirant salts the insulation from the surroundings, and controlled released could be achieved, so securing a long shelf life. In order to overcome these problems both were used in small amounts, in a formulation of a double emulsion. So that, both were chosen to be used in small amount by the technique of double emulsion. The cosmetic products generally contain 10% of aluminum chlorohydrate on the market. The objective of this study was to investigate and to obtain the optimum antiperspirant ratio for formulation of stable double emulsion. In this project the ratio of aluminum chlorohydrate was determined as 1% in double emulsion formulation. For this purposes, optimum conditions were determined according to experimental results of particle size, stability and migration studies. Finally, the most stable double emulsion (F4) resulted poly dispersity index of 0.238 at the end of the 13th day and with an average globule size of 3.9 µm and 1%, which is 10 times lower dosage, containing aluminum chlorohydrate was formulated to be used as antiperspirant cream/roll on. The second aim is that the aluminum chlorohydrate formulated in the inner phase of the double emulsion stays there or is slowly released for the final product to show desired antiperspirant properties. For this purposes, migration over time was detected. As a result, it was clearly observed that incorparation of viscosity enhancer was delayed the migration. Due to the increased amount of viscosity enhancer, the migration rate was slowed down, improving the stability.