Kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının hamilelik ile periodontal hastalık arasındaki ilişkiye yönelik bilgi düzeylerinin ve davranışlarının değerlendirilmesi
Assessment of knowledge and attitude of gynecologists on relationship between pregnancy and periodontal disease
  1. Tez No: 489714
  2. Yazar: SEYEDRASOUL BOOTORABI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAŞAK DOĞAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Periodontal Hastalık, Hamilelik, Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları, Bilgi Düzeyi, Davranış, Periodontal Disease, Pregnancy, Gynecologist, Knowledge, Attitude
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Türk kadın hastalıkları ve doğum uzmanı (K.H.D.U.) olanların hamilelikte ağız sağlığı bakımına ve periodontal hastalık ile olumsuz hamilelik sonuçları arasındaki ilişkiye yönelik bilgi ve davranışlarını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışmada Türk-Alman Jinekoloji Derneğinin 11. Kongresi sırasında rastgele seçilmiş Türk K.H.D.U.'larına, 26 sorudan oluşan anket dağıtıldı. Ankete katılım gönüllü olarak gerçekleşti. Elde edilen veriler SPSS bilgisayar programı kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Anketin dağıtıldığı 435 K.H.D.U.'ndan 382'si (%88) anketi cevapladı. K.H.D.U.'larının çoğu (%96.1) ağız sağlığı ile hamilelik arasındaki bağlantının varlığını kabul etti ayrıca %77.5 periodontal hastalığın hamilelik sonuçlarını etkileyebileceğine katıldı. K.H.D.U.'ları yüksek oranda periodontal hastalıklara ait klinik bulguların, özellikle diş eti kanamasının (%92.1) farkındaydı. Ancak katılımcıların yaklaşık %20'si diş tedavisinin hamilelerde ilk üç ay veya son üç ayda güvenli bir şekilde uygulanabileceğini düşünmekteydi. Bununla beraber K.H.D.U.'larının sadece %36.9'u doğum öncesi bakım sürecinde hastalarını diş muayenesine yönlendirdiğini belirtti. Sonuçlar: Bu çalışma, K.H.D.U.'larının, periodontal hastalık ile hamilelik sonuçları ilişkisi bakımından nispeten yüksek derecede bilgi sahibi olduklarını ortaya koydu. Ancak, bu bilgilerin klinik davranışlarına yeterince yansımadığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study was to evaluate the knowledge and practiced behaviors of Turkish gynecologists regarding oral health care during pregnancy and the association of periodontal disease with adverse pregnancy outcomes. Material and method: A cross-sectional study was conducted on randomly selected Turkish gynecologists using a questionnaire consisting of 26 questions during 11th Turkish–German Gynecologic Congress. Participation to the survey was in voluntarily base. Data retrieved were analyzed using SPSS computer programme. Results: Of the 435 gynecologists approached, 382 (88%) filled the questionnaire. The majority of the gynecologists (96.1%) acknowledged a connection between oral health and pregnancy, and 77.5% agreed that periodontal disease can affect the outcome of pregnancy. Moreover, high proportion of gynecologists were correctly aware of the clinical signs of periodontal diseases, mainly gingival bleeding (92.1%). However, almost 20% of the participants thought that dental treatment can be performed safely in the first or last trimester in pregnant women. Only 36.9% of the participants recommended guidance on dental examination for their patients during prenatal care. Conclusions: The present study demonstrated that gynecologists had a relatively high degree of knowledge with respect to the relationship of periodontal disease to pregnancy outcome. However, their clinical behavior was not adequately correlated with their knowledge.