Konvansiyonel ve lazer destekli frenektomi operasyonları sonrası iyileşmenin klinik olarak değerlendirilmesi
Clinical evaluation of postoperative healing after conventional and laser assisted frenectomy operations
  1. Tez No: 489715
  2. Yazar: GAMZE ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA KURU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Frenektomi, Diode lazer, Yüksek frenulum ataşmanı, Görsel analog skalası, Postoperatif ağrı, Frenectomy, Diode laser, High frenulum attachment, Visual analogue scale, Postoperative pain
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Randomize, kontrollü ve paralel dizayna sahip bu çalışmada, yüksek papiller frenulum ataşmanı gözlenen hastalara uygulanan konvansiyonel ve diode lazer destekli frenektomi operasyonu sonrasında iyileşme ve postoperatif hasta konforunu klinik olarak değerlendirmek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya papiller yüksek frenulum ataşmanı gözlenen 48 hasta dahil edildi. Hastalar rastgele olmak üzere, konvansiyonel frenektomi operasyonunun uygulandığı (Grup K), diode lazer kullanılarak frenektomi operasyonunun yapıldığı (Grup L) ve diode lazere ek olarak periost üzerine horizontal ensizyon uygulanarak frenektominin yapıldığı (Grup L+P) üç gruba ayrıldı. Postoperatif ağrı, konuşmada zorluk ve yemede zorluk değerlendirmesi 3. saat, 1., 7., 14., 21. ve 45. günlerde Görsel Analog Skalası kullanılarak; yara yüzeyi epitelizasyonu ise hidrojen peroksitin operasyon yüzeyine enjektör yardımıyla uygulanıp köpürmenin değerlendirilmesiyle postoperatif 7., 14., 21. ve 45. günlerde yapıldı. Sıfırıncı gün, 7., 14., 21. ve 45. günlerde doğal dişlerden plak indeks, gingival indeks, sondalama derinliği (S.D.) ve sondalamada kanama (S.K.) verileri kaydedildi. Tüm veriler grup içi ve gruplar arası karşılaştırıldı. Bulgular: Tedavi sonrası 1. ve 7. günde K grubunda VAS ağrı skorları L ve L+P grubuna kıyasla daha yüksekti (p0,017). Postoperatif konuşma ve yeme zorluğu skorları, 3. saat ve 1. günde yine L ve L+P gruplarında K grubuna kıyasla anlamlı daha düşüktü (p0,05) Sonuçlar: Bulgular, frenektomi operasyonu için kullanılan diode lazerin ağrı, konuşma ve yeme fonksiyonları açısından konvansiyonel tekniğe göre daha iyi postoperatif konfor sağladığını ve diode lazerin frenektomi operasyonlarında etkin bir alternatif olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this randomized controlled parallel-design study was to evaluate clinical healing and patient comfort after conventional and diode laser assisted frenectomy operations applied to patients with high papillary frenulum attachment. Material and Method: Forty-eight patients with high papillary frenulum attachments were included in the study. Patients were randomly divided into three groups; conventional frenectomy operation (Group K), frenectomy operation using diode laser (Group L) and diode laser asissted frenectomy with horizontal incision on the periosteum (Group L+P). Postoperative pain, difficulty in speaking and eating scores were assessed postoperative 3 hours and 1, 7, 14, 21 and 45 days using Visual Analogue Scale. Evaluation of epithelialization of the wound surface was carried out at postoperative 7, 14, 21 and 45 days after application of hydrogen peroxide to the surface using a dental injector. Plaque index, gingival index, bleeding on probing and probing depth were assessed at baseline and postoperative 7, 14, 21 and 45 days. All data were compared between groups and within each group. Results: On the 1st and 7th day after treatment, VAS pain scores in the group K were higher than in the L and L + P groups (p 0.017). Postoperative speaking and eating difficulty scores were significantly lower in the L and L + P groups than in the K group, at postoperative 3rd hour and 7th day (p0.05). Conclusion: The results suggest that diode laser assisted frenectomy operation provides better postoperative comfort than conventional technique in terms of pain, speaking and eating functions and may be an effective alternative for frenectomy surgery.